Satsangh

Being in the Presence of Truth

Satsangh is een Sanskriet term die op verschillende manieren vertaald kan worden, zoals:

 • Being in the Presence of Truth,
 • aanwezig zijn in de Aanwezigheid van de Waarheid of
 • zitten aan de voeten van de Meester.

De term Satsangh is samengesteld uit de woorden Sat, dat Waarheid betekent, en Sangha, dat de groep, familie of gemeenschap betekent. Vaak was en is hier een Spirituele Meester aanwezig, maar dat hoeft niet per se. Een uiterlijke Meester is alleen nodig, zolang je Innerlijke Meester nog niet is volgroeid. Uiteindelijk gaat het om je Innerlijke Guru, je Innerlijke Meester; een uiterlijke Meester leidt je alleen maar daar naar toe.

The Truth (Sat)

Eén van de eerste dingen die ik leerde toen ik de opleiding Opstellingenwerk deed, was:

je vertrouwd voelen bij het niet weten.

The Truth komt niet uit het ego, want het ego is van zichzelf een ontkenning van de Waarheid.

De Waarheid komt uit het Hogere Bewustzijn, of hoe je het ook wilt noemen. In het opstellingenwerk wordt het het Wetende Veld genoemd, bij the Journey wordt het de Bron genoemd, in ‘Een cursus in wonderen’ wordt het de Heilige Geest genoemd. Hoe je het ook noemt, het is een intelligentie die voorbij gaat aan het ego, aan het ik-denken. Er zijn verschillende manieren om bij het Hogere Weten te komen: meditatie, the Journey, opstellingenwerk, intuïtie, creatief tekenen/schilderen, aanvoelen, om er maar een paar te noemen. Truth is reiken voorbij het denken, tot in het pure Zijn.

SatSangh is …

9

SatSangh is 'being in the Presence of Truth'

9

Satsangh onthult wat verhuld was

9

SatSangh laat de pijnlijke en tevens bevrijdende Waarheid zien

9

SatSangh is het valse zelfbeeld los laten

9

SatSangh is alles mag gezien worden

9

SatSangh laat zien wat er gezien mag worden

9

SatSangh maakt zichtbaar wat verborgen was

9

SatSangh geeft je ruimte om jezelf te zijn

9

SatSangh is exposure

9

SatSangh is 'being in the Presence of God'

Satsangh in Almere

Werkwijze

Bij de Satsanghs gebruiken we geen vaste formule. Er is ruimte voor wat jou op dit moment bezig houdt, wat je beweegt, waar je mee zit of waar je vragen over hebt. Het kunnen spirituele onderwerpen zijn of psychologische of alledaagse dingen. Soms zal het voldoende zijn om je uit te spreken en dat het er mag zijn, andere keren past er een meditatie bij of een opstelling of werken met kaarten of iets creatiefs. We laten het over aan het moment en aan wat zich spontaan aan dient. Vaak zullen er ook thema’s naar boven komen die in de hele groep spelen, is mijn ervaring. Alsof de Spirit de Satsangh stuurt … en dat zou zo maar eens kunnen kloppen. Het belangrijkste is dat we ons open stellen voor wat gezien wil worden en wat zich wil ontvouwen. De Heilige Geest leidt de Satsangh en wij zijn de antennes die zijn signaal oppikken en manifest maken. Ik (Peter Thijssens) zal optreden als facilitator en ik zal de avond in grote lijnen leiden. Daarbinnen is er voor iedereen ruimte om zijn of haar inbreng te hebben. Dat kan een vraag zijn, maar het kan ook een aanbod zijn. Wil je zelf iets inbrengen qua aanbod, laat het mij dan van tevoren weten.

Data SatSangh:

Datum: dinsdag 10 oktober 2017, 19.30 – 22.00 uur Locatie: SoulNature, Walvisplein 79, 1317 JZ Almere Kosten: vrije bijdrage; je geeft wat jij het waard vond Aanmelding: via onderstaande knop; de SatSangh is vrij toegankelijk, maar in verband met de voorbereiding is het prettig om te weten hoeveel deelnemers er zijn, dus gaarne aanmelden.

SatSangh kent een vrije vorm, maar er zijn wel enkele methodieken die veel gebruikt worden:

Meditatie

Meditatie zal een belangrijk onderdeel zijn van SatSangh. We beginnen SatSangh sowieso met een meditatie en vaak sluiten we er ook mee af. Meditatie is DE manier om in contact te komen met Truth, met dat wat reikt voorbij jouw denken, voelen en doen. We zullen werken met verschillende meditatievormen. Enkele mogelijkheden:

 • stilte meditatie,
 • meditatie op een mantra,
 • meditatie op de adem,
 • chanten of
 • visualisatie.

Chanten

Chanten, oftewel het zingen van op muziek gezette mantra’s, is een specifieke vorm van meditatie, waarbij met name het hartchakra, het keelchakra en het emotielichaam geactiveerd worden. Chanten is een vorm van Bhakti Yoga, Eenwording door Devotie. Het gebruikt de gevoelskant als ingang om in contact te komen met je Hogere Zelf, het opent het Hart-chakra en balanceert de emoties. Als er voldoende mensen zijn zullen we de chants live spelen en zingen.

Een cursus in wonderen Een cursus in wonderen Dit boek is op dit moment mijn bijbel, maar het kan zijn dat ik over een jaar een andere bijbel heb. Voor mij is de essentie van ‘Een cursus in wonderen’ dat afgescheidenheid niet bestaat en dat wij nog steeds in de Eenheid dit God IS leven; we zijn alleen maar iets anders gaan geloven. Het Eenheidsbeleven is voor mij een zeer belangrijk thema en mijn visie is hier voor een flink stuk op gebaseerd.

The JourneyThe Journey ('de Helende Reis')

The Journey is ontwikkeld door de Amerikaanse Brendan Bays. The Journey vormt een hybride tussen spiritualiteit en psychologie en is momenteel een van de krachtigste vormen van heling op aarde. Tijdens SatSangh zullen we waarschijnlijk geen complete Journeys doen, maar The Journey kent vele subprocessen waar we wel gebruik van zullen maken, zoals:

 • het werken met vergeving,
 • het werken met het innerlijk kind,
 • het maken van keuzes,
 • het uitspreken van onafgemaakte zaken,
 • meditaties en visualisaties,
 • celhelig,
 • bescherming of
 • het contact maken met subdelen van jezelf.

The Journey is ‘extremely healing’. Het brengt je voorbij jouw verhaal naar waar het werkelijk om gaat … en daarin ligt de heling. Het boek van Brendan Bays waarmee het allemaal begonnen is, The Journey is gratis te bestellen. Je kunt ook bij mij een gratis exemplaar bestellen. En mocht The Journey je grijpen, dan heb ik vouchers waarmee je korting kunt krijgen op Journey-events.

Opstellingen

De meest bekende vorm van het opstellingenwerk is de familieopstelling. Vanuit familieopstellingen zijn andere opstellingsvormen ontwikkeld. Binnen SatSangh worden opstellingen met name gebruikt om dingen zichtbaar te maken, bijvoorbeeld:

 • hoe jij staat ten opzichte van je ego, Ziel, Zelf, God,
 • hoe jij staat ten opzichte van een bepaalde problematiek die speelt in je leven,
 • hoe jij staat ten opzichte van astrologische tekens,
 • hoe jij staat ten opzichte van jouw krachtdier,
 • hoe jij staat ten opzichte van liefde, vrijheid, kracht, Eenheid  of
 • waar jij staat op jouw spirituele pad.

Er is niets dat niet opgesteld kan worden. Het werken met opstellingen is heel inzichtgevend en vaak raakt het ook recht in het Hart.

Innerlijk kind werk

De kern van elke vorm van heling is zelfliefde. Je innerlijke kind is daar een krachtige manifestatie van. Heling op het gekwetste kind, maakt de weg vrij naar het oer-kind en daarmee naar de pure levensenergie en de Bron van Liefde. Veel van het schaduwwerk heeft te maken met het helen van het innerlijke kind.

Rebirthing

Intensieve ademtherapie. De adem is rechtstreeks verbonden met de levensenergie. Door de adem te intensiveren breng je letterlijk meer levensenergie in je systeem en alles wat die energie blokkeert gaat onherroepelijk naar de oppervlakte komen. De adem/energie zelf is de helende factor. Rebirthing kan ook gebruikt worden in combinatie met b.v. innerlijk kind werk. Tijdens SatSangh zullen we vooral kortere versies van ademwerk doen.

Astrologie

Je geboortehoroscoop is de blauwdruk van wat je wil leven. Het is een afspiegeling van jouw potentie. Hoe beter je je geboortehoroscoop begrijpt hoe duidelijk je je levensdoel zult zien en ook hoe je daar invulling aan kunt geven. Tijdens SatSangh gaan we geen volledige horoscoopduidingen doen, maar we kunnen er wel onderdelen uit pakken en daar mee werken.

Er is een liefdespoort in mezelf geopend die lang gesloten was.
Kevin van Vossen, Almere

(n.a.v. de 'Een cursus in 'van jezelf houden'' masterclass)

Ik mag mijn woede toelaten en authentiek transformeren. en Er was ruimte voor ieders proces, we vormden als groep een hele mooie energie waarbij iedereen een unieke en volwaardige bijdrage leverde. Het was echt een transformerende dag die alles overtroffen heeft wat ik voor ogen had, in positieve zin. en Bedankt voor de mooie dag en de prachtige begeleiding. Ik vind het super krachtig en inspirerend hoe je in jouw Zijnsstaat zo confronterend kan zijn voor de mensen die meedoen aan de masterclass. Heel verhelderend!
Myriam Sijelmass, Almere

(n.a.v. de 'Een cursus in 'van jezelf houden'' masterclass)

Wil jij jezelf kunnen openen voor de Waarheid in de warme omhelzing van mensen die op hetzelfde pad zitten?

Meld je dan aan voor de eerstvolgende SatSangh!

Toestemming opslag gegevens

15 + 7 =

Pin It on Pinterest

Share This