Relatietherapie

Relatieproblemen: confronterend en een kans tot heling

Als er één levensgebied is waarop je geconfronteerd kunt worden met jezelf dan is het wel in relaties. Waarom? Omdat het veel dichterbij komt dan bijvoorbeeld werk of familie. Aan je partner geef je je bloot, met je partner ben je het meest intiem, voor je partner stel je je het meest open. Kortom, het komt heel dicht bij.

Relatieproblemen zijn onvermijdelijk.

Hoe je er mee om gaat, daar zit keuzevrijheid in.

 

Herhaling van patronen

In relaties herhalen we vaak de patronen die we van huis uit hebben mee gekregen, zeker in een eerste serieuze relatie. Zonder dat je het in de gaten hebt kies je precies die partner uit die past binnen het patroon dat je kent vanuit je verleden of je draait de situatie zodanig dat je in hetzelfde rolpatroon terecht komt als je als kind hebt mee gemaakt:

Zo ben ik zelf over-beschermd opgevoed; ik heb geleerd om mezelf klein en afhankelijk te houden. Het is dan ook geen toeval dat ik een vrouw aan trok met sterk moederlijke, verzorgende trekken. Gebeurde dat bewust? Nee, meestal regelt het onderbewuste het wel zo dat het past in het plaatje. In eerste instantie was deze relatie ‘comfortabel’; ik kon in de voor mij vertrouwde rol van bangigheid blijven zitten. Toen ik mij spiritueel en therapeutisch begon te ontwikkelen, begon dit rolpatroon mij steeds meer dwars te zitten. Ik besefte dat ik uit dit huwelijk moest stappen om echt op eigen benen te leren staan. Dat ging niet zonder slag of stoot (ik heb mijn angsten echt onder ogen moeten komen), maar ik heb het uiteindelijk wel gedaan. Dat was een van de grote stappen in mijn helingsproces.

Hoe ga je om met relatieproblemen?

Elke relatie gaat door problemen of crisissen heen. Het patroon dat eerst ‘vertrouwd’ is wordt op een gegeven moment verstikkend, een dwangbuis. In grote lijnen kunnen er dan 3 dingen gebeuren:

  1. het kan knallen en je gaat uit elkaar,
  2. je gaat als broer en zus leven en de energie verdwijnt uit de relatie of
  3. je krijgt een verdieping in de relatie.

Een relatiecrisis vraagt van je om je gedachten- en gedragspatronen onder ogen te komen. Als een van beide dat niet wil, dan wordt de kans op een goede afloop een stuk kleiner.

Relatietherapie is niet bedoeld om de relatie te redden; relatietherapie is bedoeld om de waarheid zichtbaar te maken van wat hier werkelijk aan de hand is. En vanuit die duidelijkheid kun je betere keuzes maken, dan dat het omgeven is met allerlei camouflagetechnieken en gekleurd door onverwerkte stukken uit je verleden.

In mijn optiek streeft het leven naar heelheid en dat doet het door alles wat niet heel is vroeg of laat aan het licht te brengen; niet per se, maar wel vaak door middel van een crisis. Je wordt als het ware gedwongen om onder ogen te komen wat je tot op dat moment nog niet kon of wilde zien. In die zin is een relatiecrisis een, weilswaar confronterende en vaak pijnlijke, weg om jezelf te bevrijden van dat wat jou niet meer dient.

Wat houdt relatietherapie in?

Relatietherapie heeft niet als doel om een relatie te redden, maar om duidelijkheid te creeren, om de waarheid bove tafel te krijgen van wat er werkelijk aan de hand is, zodat je vanuit je eigen waarheid een keuze kunt maken in plaats vanuit projecties en oud zeer.

Relatietherapie bevat meestal twee sporen:

  1. praktische gedragsveranderingen in het hier-en-nu en
  2. waar nodig de patronen die je hebt mee genomen uit je gezin van herkomst onder ogen komen en aanpakken, zodat ze niet meer saboterend werken op de relatie.

Soms is alleen de eerste stap nodig, regelmatig ook de tweede.

Relatiecrisis als weg tot Zelf-bevrijding

Bij een relatiecrisis kunnen er 3 dingen gebeuren:

  1. het knalt en je gaat uit elkaar,
  2. je gaat als broer en zus leven, je vervreemdt van elkaar of
  3. je krijgt een verdieping in de relatie.

Een relatie bestaat uit 2 lagen:

  1. de laag van de liefde of het soulmate zijn en
  2. de persoonlijkheidslaag.

Als één van beide lagen niet klopt, dan werkt de relatie niet (meer). De problemen bevinden zich meestal op de persoonlijkheidslaag

Meer dan 500 mensen

Sinds in 2008 mijn eigen praktijk opende, heb ik meer dan 500 mensen ondersteund bij het zichzelf bevrijden van onverwerkte emoties en beperkende overtuigingen, waardoor zij zichzelf hebben kunnen bevrijden en een vreugdevoller leven konden gaan leiden. Een deel daarvan is relatietherapie geweest, vaak met individuele sessies als onderdeel van de relatietherapie. Niet alle relaties konden ‘gered’ worden, maar ook als relaties uit elkaar gingen betekende dat voor de partners een stap voorwaarts, omdat zij vanuit zichzelf konden staan voor hun keuze: de relatiecrisis als weg tot Zelf-bevrijding.

Zit je met de volgende problemen in je relatie?

9

je kunt niet goed met elkaar praten

9

je hebt het idee dat jij alleen de kar moet trekken

9

je voelt je niet meer gelukkig in de relatie

9

je vertrouwt je partner niet meer

9

je bent verllefd geworden op iemand anders

9

je weet niet of je nog van je partner houdt

9

of je partner beslist alles en jij weet niet hoe je daar tegen te verweren

9

je zit vast in een sleur en je weet niet hoe daar uit te komen

9

je voelt je een sloof

9

je vervalt steeds in dezelfde ruzies

Als voor jou de maat vol is, dan is het tijd voor relatietherapie. Wat kan relatietherapie je brengen?

De aanpak is op maat en to the point: we werken doelgericht aan concrete doelen en evalueren dat elke vijf sessies

Het is mogelijk om naast de gezamenlijke sessies, ook individuele sessies te doen

We nemen uitgebreid de tijd (1,5 – 2 uur)

Je bepaalt zelf de tijd tussen twee sessies

De aanpak is ervaringsgericht, het zijn niet slechts woorden

Een unieke integratie van ‘state of the art’ werkvormen die ieder in de praktijk hun waarde bewezen hebben

Een kruisbestuiving tussen spiritualiteit en psychologie

De sessies worden door de meeste zorgverzekeraars gedeeltelijk vergoed vanuit de aanvullende verzekering (https://www.lvpw.nl/voor-clienten/zorgverzekeraars)

Op maat gesneden

De aanpak is op maat gesneden.

De therapie begint met een intake, bij voorkeur met beide partners.

Daarna kunen jullie kiezen voor een pakket van vijf sessies of voor losse sessies.

Waar nodig kunnen individuele sessies onderdeel zijn van de relatietherapie.

Ook is er de keuze voor full on therapie sessies (1,5 – 2 uur) of meer praktische en kortere coaching sessies (3/4 – 1 uur).

Jullie kunnen jullie pakket dus helemaal zelf samenstellen en aanpassen aan jullie persoonlijke wensen en mogelijkheden.

Tijdens de sessies wordt gewerkt met een unieke mix van ‘state of the art’ technieken, die ieder hun effectiviteit bewezen hebben. De belangrijkste hiervan zijn:

7

Psycho-educatie: begrijpen waarom je doet zoals je doet

Familie-opstellingen, keuze-opstellingen, spirituele opstellingen. Familie-opstellingen worden met name gebruikt bij de patroondoorbreking. De andere opstellingsvormen zijn meer verbonden met je innerlijke bronnen en thema-verkenning.

7

Opstellingen: bloot leggen en oplossen van familiepatronen

Familie-opstellingen, keuze-opstellingen, spirituele opstellingen. Familie-opstellingen worden met name gebruikt bij de patroondoorbreking. De andere opstellingsvormen zijn meer verbonden met je innerlijke bronnen en thema-verkenning.

7

Astrologie: inzicht in je behoeften, valkuilen en interactiepatronen

Astrologie biedt verschillende mogelijkheden. Je geboortehoroscoop laat zien wat jouw blauwdruk is, wat je WIL leven, welk gereedschap je daarvoor hebt en wat je valkuilen zijn. Het geeft duidelijkheid over wat jouw aanleg is en wat aangeleerd gedrag is. Het geeft inzicht in de familiepatronen die je hebt mee gekregen en die bij jou een uitweg zoeken. Het kan je ook laten zien hoe jij en significante anderen op elkaar inspelen, met name interessant voor relatietherapie. Astrologie kan je ook laten zien welke thema’s er op dit moment spelen, wat kan verklaren waarom je ‘nu’ tegen bepaalde dingen aan loopt.

7

Transactionele Analyse: los komen uit ouder-kind patronen en 'volwassen' leren communiceren

TA is gebaseerd op het mensbeeld, zoals dat door Sigmund Freud ontwikkeld en door Eric Berne verder uitgewerkt is. TA is met name erg nuttig om inzicht te krijgen in de interactiepatronen tussen mensen.

7

Conflicthantering: anders leren communiceren en met conflicten omgaan

Daarnaast zullen we aanvullend gebruik maken van elementen uit de bio-energetica, cognitieve- en gedragstherapie en creatieve therapie.

7

Daarnaast worden ook andere methodieken ingezet waar nodig

Daarnaast zullen we aanvullend gebruik maken van elementen uit de bio-energetica, cognitieve- en gedragstherapie en creatieve therapie.

7

Innerlijk kind werk: je eigen ouder worden, zodat je partner dat niet voor je hoeft te zijn

De kern van elke vorm van heling is zelfliefde. Je innerlijke kind is daar een krachtige manifestatie van. Heling op het gekwetste kind, maakt de weg vrij naar het oer-kind en daarmee naar de pure levensenergie en de Bron van Liefde.

7

The Journey: jezelf bevrijden van belemmerende patronen

The Journey vormt een hybride tussen spiritualiteit en psychologie en is momenteel een van de krachtigste vormen van heling. Het biedt zeer krachtige visualisaties en brengt je direct in contact met je Bron.

Diensten en tarieven

Zie diensten en tarieven.

AVG: zie hier voor informatie in het kader van de AVG.

Ben je geïnteresseerd in relatietherapie?

Neem dan nu contact met me op en laten we kijken of mijn aanpak bij jullie past!

Wij willen ons bevrijden van onze vastzittende patronen

Pin It on Pinterest

Share This