Een goede start van de dag

Door je gevoeligheid maakt het veel verschil hoe je ’s morgens je bed uit stapt en je dag begint. Veel hsp-ers doen, vaak zonder dat te weten, ’s nachts ook het nodige ‘werk’ en kunnen daardoor vermoeid wakker worden. Daar kun je niet zo veel aan doen, het is simpelweg hoe het werkt; het onderbewuste, dat vooral ’s nachts actief is, slaapt nooit.

Waar je wel wat aan kunt doen is hoe je de dag start. Als je ’s ochtends de energie goed neer zet neem je dat mee de dag in. Een goede start van de dag kan je hele dag maken (of breken als je het niet doet). Er zijn meerdere manieren waarop je de dag positief kan starten. Als het enigszins kan doe dit dan als allereerste als je op staat, nog voordat je gaat ontbijten. Het hoeft niet veel tijd in beslag te nemen. Als je ochtendschema krap is, sta dan 10 of 15 minuutjes eerder op en doe een goede day-starter. Hier een aantal mogelijkheden om een goede energetische basis voor de dag te leggen.

Hatha yoga of andere lichaamsoefeningen

Begin de dag meteen na het opstaan met een aantal yoga oefeningen. Dit hoeven helemaal geen ingewikkelde moeilijke standjes te zijn. Er zijn een aantal handige appjes voor op je mobiel of Youtube filmpjes met yoga oefeningen, waarbij je vaak kunt kiezen uit verschillende moeilijkheid-niveaus. Tai Chi of bio-energetica oefeningen zijn goede alternatieven voor hatha yoga. Door de dag te beginnen met wat licht lichaamswerk voelt je lijf gedurende de rest van de dag veel lekkerder aan. Je hebt daar ’s ochtends misschien niet zo veel zin in, maar ik kan uit eigen ervaring zeggen dat je er de rest van de dag baat bij zult hebben en dat je lijf lekkerder aan zal voelen.

Meditatie

Ook een goede manier om een goede energie voor de dag neer te zetten is meditatie. Er zijn ontzettende veel verschillende vormen van meditatie, het is echt niet alleen maar zitten en niks doen. Vind voor jezelf een meditatievorm die bij je past. Je kunt werken met een mantra, met stilte, met de adem of met een visualisatie; net waar wij je prettig bij voelt. Het brengt je systeem in balans en je emoties tot rust.

Chanten

Het zingen van een chant, i.e. een op muziek gezette mantra, zoals bijvoorbeeld van Deva Premal of Snatam Kaur, is een vorm Bhakti Yoga, een specifieke meditatievorm die werkt vanuit devotie. Door een chant te zingen activeer je je keelchakra, het creatieve centrum van de mens, met een positieve energie, die je vervolgens mee de dag in neemt. Chants balanceren ook de emoties en activeren het hart-chakra.

Een intentie zetten

Door een intentie te zetten geef je mede sturing aan de dag. Je richt als het ware je energie en dat helpt je om te bereiken wat jij wilt. Als je hier een tijdje mee werkt, zul je merken dat de intentie die je zet zich gedurende de dag manifesteert; soms heel duidelijk en soms op een hele subtiele manier. Het werkt het sterkst als die intentie vanuit je hart komt en je ook echt kunt voelen dat je dit wilt vanuit liefde, vanuit een dieper deel van jezelf.

Inspirerende teksten lezen

In mijn ervaring zetten inspirerende, ‘voedende’ teksten de energie van de dag; ik neem die energie mee de dag in en kom het vervolgens vaak in de praktijk tegen. Momenteel is ‘Een cursus in wonderen’ mijn bijbel, maar er zijn vele andere boeken die een positieve energie creëren. Het betreft hier dan met name boeken die met spiritualiteit te maken hebben, zoals Een goed gesprek met God van Neale Donald Walsch, Vrijheid is… of Bewustzijn – het nieuwe kapitaal van Brandon Bays en Kevin Billet, de boeken van Yasmin Verschure, Eckhardt Tolle, Osho, Deepak Chopra, Brandon Bays, Alice Bailey, Thich Nhat Hahn, Elizabeth Clare Prophet of andere boeken uit de theosofie of oosterse of westerse wijsbegeerte, om maar eens wat te noemen. Op de een of andere manier zit er in deze boeken een energie die niet fysiek is, een energie die als het ware door het papier heen tot je komt. Het klinkt misschien zweverig, maar ik heb zeer vaak ervaren dat wat ik in dit soort boeken lees zich vervolgens in mijn leven voor doet.

Krachtig ademen

Adem = levensenergie. De meesten van ons ademen op een waakvlamniveau. Als je krachtiger gaat ademen, activeer je heel direct je levensenergie. Het maakt je energie, fris en helder. Er zijn verschillende krachtige ademvormen, zoals uit de Rebirthing, the Quantum Light Breath of de Wim Hof (‘the iceman’) methode. Ook Qiqong en Qi neng werken met de adem. Of doe simpelweg een aantal diepe ademhalingen, zo diep mogelijk, om je dag mee te starten.

Ik heb 4 jaar lang Rebirthing gedaan, inclusief een opleiding daarin, en rebirthen is een zeer intense ervaring; het is niet voor iedereen weggelegd. Maar lichtere vormen, waarbij je toch dieper ademt dan normaal, zijn zeker toepasbaar voor een groter publiek.

Koude douche

Niet mijn favoriet, maar anderen zweren er bij, dus ik vermeld hem toch: de dag starten met een koude douche. Ook hier komt ‘the iceman’ weer om de hoek kijken, maar ook ‘koud water rebirthing’ is een referentie, zij het vanuit een iets andere intentie. Velen van ons kennen het effect van een koude douche of dompelbad na een saunabezoek, maar je kunt hier dus ook je dag mee starten. Het lichaam en de mind zijn dan meteen wakker. Het geeft energie, helderheid en frisheid.

Pin It on Pinterest

Share This