Alleen zijn = al-één zijn

Wat mij in mijn praktijk opvalt is dat veel mensen met een gevoelige aard een meer dan gemiddelde behoefte hebben aan rust, alleen zijn, afzondering. Ik noem dat ‘alleen-tijd’. Dat betekent niet dat je per se een kluizenaar moet zijn, maar wel dat er een behoefte is aan regelmatig op jezelf kunnen zijn, aan een eigen ruimte, aan terugtrekken, aan alleen zijn. Dit kan overigens prima binnen een relatie. Het is meer de behoefte aan momenten van alleen zijn als dat het om een continue staat van zijn gaat.

(Hoog)gevoelige mensen zijn meer prikkelgevoelig dan de gemiddelde mens en het is nodig dat deze prikkels verwerkt worden, dat het geabsorbeerd kan worden en geïntegreerd, dat het een plekje kan krijgen. Daar is rust en ‘alleen-tijd’ voor nodig.

‘Alleen-tijd’ is ook nuttig en zinvol om de zintuigen en de mind rust te gunnen, zodat ze weer in een rusttoestand kunnen komen in plaats van in een continue alerte staat. Deze alertheid kost vaak veel energie en dus is het goed om de batterij regelmatig op te laden door middel van rust en ‘alleen-tijd.’

Je eigen plek

Naast vrijheid in tijd (‘alleen-tijd’) is er vaak ook vrijheid in ruimte nodig: een eigen plek, een plek waar je je terug kunt trekken, een plek waar je je eigen ding kunt doen. Het zal niet altijd praktisch mogelijk zijn om een kamer puur en alleen voor jezelf in te richten, maar als het enigszins kan: doe het! Als het niet mogelijk is, kijk dan of je misschien met een kamerscherm een deel van een ruimte voor jezelf kunt reserveren. Misschien kun je er een altaartje bouwen of een hobbyruimte.

Gezond egoïsme

Veel mensen denken vaak dat het egoïstisch is als je tijd en/of ruimte voor jezelf neemt, maar dat is niet zo. Het is ronduit noodzakelijk dat je goed voor jezelf zorgt. Ik noem dat ‘gezond egoïsme’. Pas als je goed voor jezelf zorgt, als je er voor zorgt dat je lekker in je vel zit, dat je voldoende rust en ruimte hebt om te verwerken en op te laden, pas dan kun je er ook echt volledig voor een ander zijn. Hoe beter jij in je vel zit, hoe meer je jouw energie met anderen kunt delen. Dus wees ‘gezond egoïstisch’! Neem je eigen behoeften serieus, gun jezelf het extraatje wat je nodig hebt om topfit te kunnen zijn. Besef eens hoe belangrijk dat jij eigenlijk bent! Ga jezelf eens op waarde schatten en laat zich dat uiten in ‘gezond egoïstisch’ gedrag.

Pin It on Pinterest

Share This