Deel 29 uit de serie ‘Terugkeer naar de Eenheid’

Onschuld is wijsheid, omdat ze zich van geen kwaad bewust is en het kwaad niet bestaat.

 (Een cursus in wonderen – T3.I.7:4)

Bekijk op bol.com

Er is mijns inziens een verschil tussen onschuld en naïviteit. Een kind groeit op in relatieve onschuld. Ik ga er niet uit van het idee dat een kind als een onbeschreven blad (tabla rasa) ter wereld komt, vandaar het woord ‘relatieve’. Onschuld is je niet bewust zijn van kwaad. Met name vanaf de puberteit neemt die onschuld af, omdat je je dan veel meer bewust gaat worden van je omgeving, van de interactie met anderen, en dus ook van het kwaad. Je krijgt daardoor ook de mogelijkheid om zelf voor het kwaad te kiezen. Met kwaad wordt hiermee mijns inziens alles bedoeld dat niet vanuit zuivere intentie gedaan is, ook al zal dat lang niet altijd bewust zijn. En zoals er geen wonderen geen rangorde naar moeilijkheid kennen (T1.I.1:1), kent het kwaad geen rangorde naar kwaadaardigheid: je handelt vanuit zuivere intentie of je handelt niet vanuit zuivere intentie.

In de volwassen leeftijd volgt er voor de spirituele discipel meestal een zoektocht naar de herontdekking van de onschuld. Het is in onze huidige tijdsgewricht vrijwel onmogelijk om niet tot op zekere hoogte mee gezogen te worden in het kwaad. De Ziel streeft echter naar Zuiverheid en zal op een gegeven moment de persoonlijkheid proberen wakker te schudden uit zijn staat van verdoofdheid en als dat niet goedschiks kan dan gebeurt dat kwaadschiks; als je geen gehoor geeft aan de zachte duwtjes van de Spirit dan zal zij steeds harder aan de deur gaan kloppen.

Naïviteit is mijns inziens een gespeelde onschuld en daarmee een van de vele ego-spelletjes. In de psychologie kennen we het begrip ‘magisch denken’; het is een fase in de ontwikkeling van het kind waarin het vol geloof in wonderen zit, vol idealisme. Het is een normale ontwikkelingsfase.

Een afweermechanisme is een manier van het ego om een pijnlijke ervaring die het niet goed kan verwerken af te kaderen; ‘muurtjes bouwen’ wordt dat ook wel genoemd. Naïviteit is zo’n afweermechanisme. Het ego gebruikt een ‘gemaakte onschuld’ als muurtje om een onverwerkte emotionele pijn te onderdrukken; het is geen echte onschuld. Vroeg of laat moet deze gemaakte onschuld aan diggelen gaan en meestal gebeurt dat met een klap. De werkelijkheid is rauw en pijnlijk, maar het is tevens het enige dat echt goudeerlijk is, zonder opsmuk, zonder valse schijn, en daarmee essentieel voor heling. Het is niet gezond om te blijven leven in illusies; als je de oude pijn die het afweermechanisme in het leven heeft geroepen durft te doorleven, dan kan zij los gelaten worden en kan de Ware Onschuld zijn rechtgeaarde plek in nemen.

Onschuld is een Goddelijke kwaliteit, naïviteit is een ego-spelletje. Onschuld is het je niet bewust zijn van kwaad. Als je jezelf leert kennen voor wat je werkelijk bent, dan kan de Onschuld terug keren. Je weet dan dat JIJ in essentie geen kwaad kunt doen, omdat het kwaad niet bestaat in Spirit. Jouw Ware Zelf is niet in staat tot kwaadheid en het doorziet wat kwaad werkelijk is: een afgescheiden zijn van de Eenheid, van de Zuiverheid. Om terug te keren naar de oorspronkelijke Zuiverheid is het nodig dat de spiegel aan diggelen gaat, dat de illusies doorzien worden. Je ego kan gekwetst worden, maar de Ware JIJ niet. Het hele doel van het leven is om jeZelf weer te gaan ervaren als Ziel, als Spirit, als de Stralende Bron die JIJ BENT.

Help je mee het Licht verspreiden?

Het is mijn missie om mensen te helpen zichzelf te bevrijden van beperkende overtuigingen, emotionele blokkades en misvattingen rondom wie ze zijn, zodat ze hun Ware Zelf kunnen gaan leven en een Licht voor anderen kunnen zijn. Deze blogs vormen daar een onderdeel van. Ondersteun jij mijn missie? Wil je mee helpen om zo veel mogelijk mensen te bereiken die er klaar voor zijn om los te komen van hun ego en te gaan leven vanuit hun Ziel? Deel dan deze blog op Facebook en andere social media of attendeer je familie, vrienden en collega’s op deze blogs. Ik dank je uit de grond van mijn hart voor elke nieuwe aanmelding. Namaste!

Deel jouw inzichten, mening en ervaringen

Mijn visie is er maar één van vele en ik ben dan ook reuze benieuwd naar hoe jij dingen ziet of wat jij op dit gebied ervaren hebt. Voel je vrij om onderaan deze blog te delen wat je wil delen; voor mij, maar ook voor andere lezers. Zo helpen we elkaar op weg met inzichten, ervaringen, tips, handvatten en andere dingen die we elkaar kunnen geven.

Bericht ontvangen wanneer er een nieuwe blog is geplaatst?

Meld je dan aan en ontvang iedere keer een melding wanneer er een nieuwe blog is geplaatst.

Aanmelden blog list

Pin It on Pinterest

Share This