Online masterclass: ‘De Weg tot Zelfbevrijding’

Module 0:

introductie

Welkom bij module 0 van de online masterclass ‘De Weg tot Zelf-bevrijding‘.

Module 0 is een introductie-module en om te wennen aan de opzet van deze masterclass. De echte masterclass gaat morgen van start met Module 1. Vanaf dan zul je elke week een nieuwe module ontvangen.

Alle modules van deze masterclass kennen een soortgelijke opbouw:

 • intentie zetting
 • een video met uitleg over het thema van de module
 • een schriftelijke toelichting
 • formulieren met inquiry-vragen
 • thuiswerkopdrachten om praktisch met het thema aan de slag te gaan
 • sharing: het delen van je ervaringen in een besloten Facebookgroep

Sommige modules hebben aanvullende onderdelen, zoals:

 • links naar aanvullende artikelen, boeken of andere media
 • extra video’s met meditaties of visualisaties

Alle onderdelen zijn ondergebracht in tabbladen. Om daar al vast aan te wennen, is de rest van deze introductie-module ook in tabbladen opgenomen.

 

Enjoy!

Introductievideo

Zelf-bevrijdingDeze module bevat:

 • Intentie zetting
 • Hoe het beste resultaat uit deze online masterclass te halen
 • Hoe S.M.A.R.T. doelen te stellen
 • Uitleg over de blokken en de modules van deze online masterclass
 • Korte uitleg over het doorbreken van psychische blokkades
 • Inquiry
 • Thuiswerk
 • Sharing

Klik op de tab om naar het desbetreffende onderdeel te gaan.

mediterenDe kracht van het zetten van een intentie

In 2014 deed ik voor de eerste keer als trainer mee deed aan een 3-daags Journey Intensive evenement. De avond van tevoren kwamen we als trainers bij elkaar en tijdens de meditatie werd ons gevraagd om een intentie te zetten voor het seminar, zowel voor de groep als geheel als voor onszelf. Ik stemde me af op mijn hart en tot mijn verbazing kwam er een messcherpe intentie naar voren. ‘Messcherp’ is het enige woord waarmee ik het kan omschrijven, want de intentie was zo scherp, helder en zonder vluchtwegen dat ik er een beetje bang van werd. Tijdens het seminar heb ik zelf 3 Journeys gedaan, iedere keer startend met een intentie vanuit het hart. Alle 3 deze intenties waren in lijn met de intentie voor het hele event en net zo haarscherp; de Journeys die ik deed verliepen veel soepeler dan anders en ze waren volledig in lijn met de intenties die ik had gezet. Die ervaring heeft me geleerd hoe krachtig intenties vanuit het hart kunnen zijn.

… vanuit het hart

Sinds die ervaring werk ik op deze manier met intenties. Ik bepaal niet langer zelf wat belangrijk is, maar ik laat me leiden door mijn Hogere Zelf, door mijn Innerlijke Weten. Het heeft mij geleerd dat er een veel wijzer deel van mij is, dan mijn ego; een wijzer deel dat veel verder ziet dan mijn ik-bewustzijn, dat weet wat het belangrijkst is en op welk moment. Niet alleen als ik Journeys doe, gebruik ik deze Innerlijke Leiding, maar in toenemende mate laat ik mijn hele leven hier door leiden; mijn ego volgt slechts en voert uit. In module 1 zullen we dieper in gaan op deze Innerlijke Leiding.

Cruciaal bij het zetten van een intentie vanuit die Innerlijke Weten, is dat het hoofd, d.i. het denken, er tussen uit gaat. Ik focus zelf meestal in mijn hart, maar het kan zijn dat je een andere plek in je lijf hebt die voor jou werkt. Het voordeel van een plek in je lijf is dat het je uit je hoofd, oftewel uit je denken, haalt. Daardoor kan de inspiratie die voorbij gaat aan de persoonlijkheid zich openbaren. Het is niet van wezenlijk van belang of je het nou (Hogere) ZelfZielSource, onderbewuste of iets anders noemt; belangrijk is dat het voorbij gaat aan het ego-denken.

“Echte verandering kan alleen van voorbij het ego komen.”

Dus, wat is jouw intentie voor deze masterclass?

Intentie zetten

Neem een ontspannen houding aan en haal 3x diep adem, in door je neus en uit door je mond. Op je uitademing laat je alles los wat je NU niet nodig hebt (gedachten, emoties, fysieke signalen) en je laat je lichaam ontspannen.

Ga met je aandacht naar je hart en vraag jezelf: “wat is het allerbelangrijkste wat ik deze masterclass mag bereiken?’ of “wat is het allerbelangrijkste wat mag gebeuren?” of “wat is mijn allerdiepste wens?”

Laat het antwoord niet uit je hoofd komen, maar uit je hart (of een andere plek in je lijf). Met andere woorden: bedenk niet wat jouw intentie is, maar laat de intentie zich ontvouwen. Dat kan zijn in de vorm van een gevoel, een beeld, een woord, een fysieke gewaarwording, een herinnering. Dit antwoord kun je vervolgens verwoorden tot een intentie, waarbij je checkt of de woorden goed voelen.

Video

Zelf vind ik het makkelijker als ik mee kan gaan op andermans stem en misschien geldt dat ook wel voor jou. Als extraatje bij deze een video met daarop een korte meditatie om je intentie te zetten.

Deze meditatie is onderdeel geweest van een ander project. Bij deze intentiezetting ging het om het zetten van een intentie om de dag mee te beginnen. Het zetten van een intentie voor deze masterclass en/of voor iedere module is in essentie echter hetzelfde. Het enige verschil is dat je in plaats van de intentie voor het begin van de dag te zetten, je dat doet voor de masterclass en/of voor een module. Je zou de intentie zetting overigens daarnaast ook dagelijks kunnen gebruiken.

Sharing

Deel jouw intentie in de ‘De Weg tot Zelfbevrijding (masterclass)’ Facebook groep.

groots durven zijnHet beste resultaat

Je krijgt de beste resultaten met deze online masterclass als je het op de volgende manier aan pakt:

 • bekijk de video,
 • lees daarna de toelichting,
 • doe de thuiswerkopdracht(en) met gebruikmaking van het werkblad of de werkbladen
 • deel je vragen en ervaringen, in het commentaarblok onder deze pagina of in de speciale Facebook-groep ‘De Weg tot Zelfbevrijding‘.

SoulNature Almere en Amsterdam online 'De Weg tot Zelfbevrijding'SMART doelen stellen

Bij het werken met de thuiswerkopdrachten raad ik je aan om met het SMART– principe te werken.

Als je deze online masterclass alleen maar tot je neemt door de video’s te bekijken en de toelichting te lezen, dan blijft het slechts theorie. Je hebt echter deze online masterclass aangeschaft, omdat je ergens mee zit en je een bepaald resultaat wilt bereiken. Ik kan je dingen uitleggen en je de handvatten aanreiken om tot verandering te komen, maar je zult zelf de stappen moeten zetten.

Het is mijn ervaring dat hoe concreter je je stappen maakt hoe effectiever ze zijn. De SMART-principes helpen je daarbij:

 • Specifiek: hoe specifieker en concreter je je doelen stelt hoe effectiever ze werken. Container-begrippen zijn op zich mooi, maar moeilijk om te zetten in praktisch resultaat. Hoe dan ook zul je op een gegeven moment tot concrete actie moeten over gaan wil je iets bereiken en hoe concreter je je doelen/stappen maakt hoe groter de kans dat je het ook daadwerkelijk gaat doen. Je dwingt jezelf als het waren om concreet te worden, om dingen echt onder ogen te komen. Doe je dat niet dan kun je makkelijk in dromen blijven hangen.
 • Meetbaar: dit sluit aan bij het vorige punt. Je mag meetbare vooruitgang zien in je leven, want daarmee bevestig je dat deze methode werkt en het geeft je positivisme en zelfvertrouwen om vervolgstappen te nemen. Meetbaar kan bijvoorbeeld ook zijn dat als je hoe je je voelt vertaalt naar een cijfer tussen de 0 en de 10, dat je daar een aantoonbare stijging in ziet. Het kunnen dus ook subjectieve meetbare doelen zijn.
 • Acceptabel: ga geen doelen stellen die tegen jouw geweten in gaan, blijf jezelf trouw. Waar het algemeen geldende regels en gedrag betreft zit daar wat meer speelruimte. Er zijn dingen waaraan je je te conformeren hebt, maar als je aan deze online training mee doet dan is er een grote kans dat je over-aangepast bent. Dat betekent dat je tot op zekere hoogte van de norm zult moeten afwijken of daadwerkelijk jezelf te kunnen zijn. Je omgeving hoeft het daar niet altijd mee eens te zijn en vaak zullen ze (tijdelijk) daadwerkelijk weerstand bieden. Laat je daardoor niet uit het veld slaan: ze hebben tijd nodig om aan de nieuwe jij te wennen. Sommige mensen zullen na verloop van tijd de nieuwe jij accepteren en er zullen ook mensen zijn die dat niet doen en dan kun je jezelf afvragen of die mensen nog thuis horen in je leven. Je zult dus enige mate van (in eerste instantie) niet-geaccepteerd gedrag moeten vertonen om jezelf te bevrijden. Het is fingerspitzengefühl  om te bepalen waar je grenzen verlegd en waar niet.
 • Realistisch: dit sluit aan bij het vorige punt. Vanuit de (cognitieve) gedragstherapie komt het principe dat je beter vele kleine stapjes kunt nemen, dan één hele grote stap. Door klein stapjes te zetten, oftewel door realistische doelen te stellen, boek je resultaat, wat je zelfvertrouwen geeft om een volgend stapje te zetten en daardoor kom je in een positieve spiraal terecht. Je mag best ‘hoge’ doelen stellen, maar breek ze dan op in kleinere en praktische haalbare realistische stappen. Realisme zorgt dat je niet in dagdromen blijft hangen.
 • Tijdgebonden: het blijkt dat als je jezelf een tijdslimiet oplegt het leidt tot beter resultaten. Als je geen tijdslimiet instelt dan neemt je mind een houding aan van ‘dat komt wel, ik heb tijd genoeg’, met als risico dat je eeuwig blijft uitstellen. Kijk naar grote bouwprojecten: zowel de tijdslimieten als de budgetten worden meestal overschreden, alles duurt langer dan gepland en het wordt duurder dan begroot. Zie een planning niet als een ijzeren regel waar niet van afgeweken mag worden; een planning is een leidraad, een handvat om de voortgang te bewaken. Het is op zich niet zo heel belangrijk of je je planning haalt of niet, maar door met een planning te werken hou je het proces wel in de hand. Zonder planning zou de boel nog veel meer in uitlopen en waarschijnlijk nooit af komen. Beperkt jezelf daarom in de tijd.

SoulNature psychosociale therapie Almere en AmsterdamDe masterclass ‘De Weg tot Zelfbevijding’ is opgebouwd uit 4 blokken. Ieder blok bevat 1 of meer modules. Deze masterclass bevat de volgende blokken en modules:

 1. Blok 1: Je bent niet wie je denkt dat je bent
  • Jouw werkelijke aard is onbegrensd op alle mogelijke manieren
  • Dit blok bevat 1 module:
   • Module 1: Je bent niet wie je denkt dat je bent
 2. Blok 2: De Val uit het Paradijs
  • Hoe komt het dat je onwaarheden over jezelf bent gaan geloven?
  • Dit blok bevat 4 modules:
   • Module 2: Onvervulde behoeften
   • Module 3: Grensoveschrijdend gedrag
   • Module 4: Aanpassing
   • Module 5: Crystallizing moments
 3. Blok 3: Emotionele Volwassenheid
  • Hoe laat je onwaarheden over wie jij bent los en hoe word je weer jeZelf
  • Dit blok bevat ? modules:
   • Module 6: Je eigen ouder worden
   • Module 7: Je weerbaarheid terug nemen
   • Module 8: Op eigen benen staan
   • Module 9: Volwassenheid en volwaardigheid
   • Module 10: Verantwoordelijkheid en schuldgevoel
   • Module 11: Innerlijke saboteurs
 4. Blok 4: Terugkeer naar de Eenheid
  • Hoe kun je leven vanuit je Ware Zelf
   • Module 11: Innerlijke Leiding (2 lagen, echte verandering komt van buiten, het ego in dienst van het Zelf)
   • Module 12: De illusie van het afgescheiden ik (gezond Enneatype)

Vanuit het begrip en het inzicht van waarom je doet wat je doet en waarom je je voelt zoals je voelt, werk je steeds meer toe naar het loslaten van wat niet langer bij je past en je beperkt, naar het manifesteren vanuit Vrijheid en Overvloed.

breakthrough processes

Een online masterclass is een relatief goedkope manier waarop veel kennis kan worden overgedragen. Ook met de thuiswerkopdrachten kun je praktisch aan de gang gaan en daadwerkelijk stappen zetten. Het is mijn ervaring dat de grootste blokkades echter op emotioneel gebied zitten. Deze emotionele blokkades zijn minder makkelijk aan te pakken met een online masterclass, al kun je er wel degelijk stappen mee zetten. Het kan nodig zijn om individuele sessies of live masterclasses te doen om deze emotionele blokkades te doorbreken. Dit kan overigens ook online.

SoulNature psycholoog Almere en AmsterdamInquiry is een vorm van zelf-bevraging; het helpt je om door te dringen tot voorbij de oppervlakte, naar de diepere lagen van jezelf. Dat kun je alleen doen, maar het is nog krachtiger door het samen met iemand te doen. Doordat je iemand anders de vragen laat oplezen en de antwoorden laat opschrijven, kun je zelf lekker ontspannen in het proces en de antwoorden tot je laten komen.

Voor de inquiry kun je gebruik maken van de speciaal hiervoor ontwikkelde formulieren me inquiry vragen; print ze uit en voeg ze, samen met de uitwerkingen, toe aan je werkmap.

Ook voor deze inleidende module is er een formulier met Inquiry-vragen (klik op deze link) beschikbaar.

 

SoulNature psychosociale therapie Almere en AmsterdamHet is raadzaam om een werkmap aan te leggen. In deze werkmap verzamel je:

 • de intenties van iedere module; en aan het eind van de module in hoeverre je je intentie vorm hebt kunnen geven
 • de inquiry-vragen en de bijbehorende antwoorden
 • de thuiswerkopdrachten en hun uitwerking
 • wat er nog meer bij past

Thuiswerk

 • Leg deze werkmap aan.
 • Zet een intentie voor de gehele online masterclass en voeg die toe aan je werkmap.
 • Doe de inquiry en verzamel de resultaten in je werkmap

 

 

lijstjeDoor je resultaten te delen en ook waar je tegen aan loopt kom je uit je holletje en uit het ‘ik doe het zelf wel‘, wat vaak een valkuil is. Door te delen open je jezelf en stel je jezelf open voor steun van buitenaf. Niet alleen praktisch, maar je mind gaat anders functioneren als je het de ‘opdracht’ geeft om zich te openen. Door je te openen kan er ook hulp van buitenaf of van ‘bovenaf’ komen.

Delen kan je ook enthousiasmeren, doordat anderen met je mee leven en je steunen, het kan een stok achter de deur zijn en het kan je door de dalen, die zonder twijfel zullen komen, heen helpen.

Deel jouw intentie in de ‘De Weg tot Zelfbevrijding (masterclass)’ Facebook groep.

Pin It on Pinterest

Share This