Online training: ‘Omgaan met HSP’

Deel 5 (van 11):

omgaan met (social) media

Welkom bij deel 5 van de 11-delige serie ‘Omgaan met HSP’.

 • bekijk de video,
 • lees de toelichting,
 • zet SMART-l=doelen:
   • Specifiek
   • Meetbaar
   • Acceptabel
   • Realistisch
   • Tijdgebonden
 • deel je vragen en ervaringen, in het commentaarblok onder deze pagina of in de speciale facebook-groep ‘Omgaan met HSP‘.

 

Video

Hier de volgende video, met daaronder een geschreven toelichting. Enjoy!

Toelichting

Massa media en social media hebben een enorme invloed op ons. Zeker als je hoogsensitief bent komt er van alles bij je binnen waarvan het maar de vraag is of dat je goed doet of juist belast. Wees je er bewust van dat alles wat je leest, op tv ziet, op de radio hoort en op social media ziet/hoort bij jou als hsp-er niet alleen als straling en informatie binnen komt, maar dat je ook op een dieper niveau wordt aangeraakt door wat je ziet en hoort; het doet iets met je, al dan niet bewust.

Hooggevoeligheid vraag van je om bewuster in het leven te gaan staan en te kiezen welke energie je binnen laat komen en wat niet. Wat je in de (social) media tegen komt is meer ellende dan vreugde; heb je daar trek in? Wil je dat? Word selectief! Maak keuzes met welke energie jij je wilt verbinden, want het beïnvloedt hoe jij je voelt, of je dat nou wilt of niet.

Veranderingen in het brein

Er is nog een ander fenomeen om rekening mee te houden. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat onder invloed van met name de social media er structurele veranderingen in de hersenen optreden. Het korte termijn geheugen wordt sterk geactiveerd door het snelle schakelen van het ene onderwerp naar het andere (surfen, swipen) en het lange termijn geheugen verliest steeds meer van z’n werking. De concentratieboog neemt af, het leervermogen neemt af, het diepere begrijpen neemt af en wordt vervangen door snel en ondiep bezig zijn. Ook hierin heb je dus keuzes te maken; wil je hier in mee gaan? Helemaal te vermijden is het niet en je hoeft niet in een hutje op de hei te gaan zitten, maar word selectief!

Concrete stappen

Zet voor jezelf eens op een rij wat jij leest en waar je naar kijkt. Bepaal wat een meerwaarde voor je leven heeft en wat niet, wat afleiding is. En neem dan een beslissing! Maak keuzes in waar je naar kijkt en luistert, vanuit respect en liefde voor jezelf en je gevoeligheid.

Wat neem je mee uit deze les?

Het is belangrijk om dingen te begrijpen en net zo belangrijk is om het ook in de praktijk toe te gaan passen. Dus wat uit deze les ga je daadwerkelijk implementeren, wat ga je daadwerkelijk toepassen? Laat het mij en je medecursisten weten in de commentaarblok hieronder of in de speciale facebook groep ‘omgaan met HSP’.

Pin It on Pinterest

Share This