Rebirthing

Intensieve ademtherapie: laat de energie het werk doen

Er zijn vele vormen van ademwerk en Rebirthing is er daar één van. De grondlegger van Rebirthing is Leonard Orr (klik de link voor het boek op bol.com), die spontaan herbelevingen van zijn geboorte kreeg toen hij in bad (warm water) ademwerk aan het doen was. Persoonlijk zie ik Rebirthing meer als een hergeboorte in bredere zin en dat is ook hoe ik het ademwerk ervaar.

Rebirthing is, net zoals bijvoorbeeld het ademwerk van Stanislav Grof, Primal Rebirth of Transformational Breath, een vorm van intensief ademwerk. Rebirthing in de vorm zoals ik dat geleerd heb, werkt met een circulaire ademhaling, dus zonder pauze tussen in- en uitademing en vice versa. Meestal gebruiken we een buikademhaling; ademen naar de lendenen of hoog op de borst vormen variaties die een andere thematiek wakker roepen.

SoulNature - psycholoog Almere

 

Bij Rebirthing ga je bewust dieper (circulair) ademen en ook het tempo wordt stapsgewijs verhoogd, waardoor je meer zuurstof en daarmee ook meer levensenergie binnen krijgt (adem = levensenergie). Dit wordt meestal ondersteund met passende muziek.

We zijn vaak gewend om onze energie te temperen tot een waakvlamstand; met Rebirthing steken we het vuur juist weer vol aan. De levensenergie zelf doet het werk. Door de grote hoeveelheid levensenergie worden blokkades zichtbaar en voelbaar, o.a. door tinteling, een dood gevoel, verkramping, pijn, emoties. Je laat alle symptomen gewoon zijn en ademt er doorheen, waardoor de geblokkeerde energie vrij kan komen; dit wordt een energetische catharsis genoemd (er bestaat ook een emotionele catharsis). De ademsessie eindigt met een verzachting, wat weer andere thema’s aansnijdt.

Een Rebirthing-sessie is een intense ervaring van een half uur tot een uur en daarom is het niet voor iedereen weggelegd. Het heeft mij persoonlijk enorm geholpen om in mijn lijf te zakken en mijn emoties toe te laten en daar ben ik mijn lerares Shamata Broerse van het Shakti Instituut (helaas overleden) intens dankbaar voor. Rebirthing gebruik ik op dit moment met name als emoties echt vast zitten.

Er zijn diverse variaties op de standaard Rebirthing, zoals warm- en koudwater Rebirthing (dat laatste is vergelijkbaar met wat the iceman doet). Ook de Quantum Light Breath van Jeru Kabal of de Chakra Breathing van Osho gebruik ik tijdens masterclasses.

Klik hier om terug te keren naar de Modaliteiten-pagina.

Rond 2009 heb ik een rebirthing bij Peter gedaan. Ik had een heftige periode achter de rug en wilde wat handvatten hoe nu verder.  Ik had geen idee wat me te wachten stond en ben het maar gewoon aangegaan.

Peter stelde mij gerust en langzaam kwamen de eerste beelden. Inmiddels ben ik ruim 10 jaar verder. Na de rebirthing stortte mijn wereld verder in. Alles wat houvast bood (huis, werk, inkomen) viel weg, maar ondanks alles bleef ik vertrouwen houden in mezelf, omdat ik tijdens de rebirthing al had gevoeld wat er ging komen. Het laatste jaar voel ik dat ik met zachte hand, weer teruggeduwd word de wereld in. Passend bij wat ik op dat moment nodig heb.

Vaak denk ik terug aan de rebirthing. De rebirthing en de dromen, die Peter mij leerde interpreteren, hebben mij de afgelopen jaren veel houvast gegeven. Soms weet je niet waarom dingen gebeuren en kun je alleen maar vertrouwen op je hart. Dan is het fijn wanneer er iemand naast je staat, die de dingen ook laat voor wat ze zijn en niet invult. Soms duurt het jaren voor de kwartjes op hun plek vallen.

Peter bedankt!

Jannette de Jong, 2021 (Hof van Twente)

Zitten jouw emoties muur vast en ben je in voor een uitdaging?

Dan is Rebirthing voor jou geschikt!

Laat je levensenergie het werk doen

Toestemming opslag gegevens

10 + 15 =

Pin It on Pinterest

Share This