‘Muziek is de sleutel tot je Hart’

~weer leren spelen ~

masterclass zelf-bevrijding met behulp van muziek

Gegeven door Peter Thijssens en Laetitia Trimbos

Hoe we onszelf bevrijd hebben

Peter Thijssens

 • Voordat ik op mijn 35e voor het eerst op een spirituele retraite ging, gingen mijn zangkunsten niet veel verder dan zingen onder de douche. Tijdens die retraite kon ik ineens out of the blue alles zingen wat ik wilde: van de lage F tot de hoge F, 2e en 3e stem, harmoniëren, tegen-melodieën, improviseren.

Wow, dat was geweldig om te ervaren!

Ik voelde me zo bevrijd om tijdens het zingen lekker te experimenteren met wat ik zong, mijn gevoel volgend!

Sindsdien voel ik me bevrijd in het zingen en ik voel me vrij om te zingen wat er ook maar in me op komt.

 • Op een gegeven moment kreeg ik de smaak te pakken van biodanza, een spirituele dansvorm waarbij dansen zowel een vorm van zelfexpressie is als een dansvorm waarbij het contactaspect met anderen erg belangrijk is. Er was één specifieke dansoefening die ik nooit meer zal vergeten door het effect dat het op mij had. Er werd ons gevraagd om groepen van ca. 10 personen te vormen en in een kring te gaan staan. De opdracht was heel eenvoudig: ‘als je je geroepen voelt, maak je dan los van de kring, ga in het midden staan en laat je zelf, al dansende, maar zien’. Zichtbaar zijn is voor mij altijd een moeilijk punt geweest , maar op dat moment heb ik mijn denken op nul gezet en ik ben in het midden van de kring gestapt.

Het was een geweldige ervaring om te dansen en iedereen om beurt aan te kijken, zo bevrijdend!

Sindsdien voel ik me vrij om te dansen waar en met wie ik ook ben, het maakt me totaal niet meer uit wat anderen er van vinden. Ik ben vrij!

 • Toen ik een opleiding psychodynamisch lichaamswerk deed, waar rebirthing een belangrijk onderdeel van vormde (N.B. rebirthing is een vorm van intensieve ademtherapie) moesten we in het tweede jaar van de opleiding zelf met oefengroepen aan de gang. De allereerste keer dat ik met mijn jaargang een oefendag deed had niemand iets voorbereid; we waren immers allemaal nieuw op dit gebied. Zonder enige voorbereiding en zonder dat ik het ooit gedaan had, heb ik die dag de leiding genomen en het ging geweldig.

Dit was voor het eerst dat ik puur intuïtief te werk ging, puur op mijn gevoel afgaand, en dat was geweldig!

Sindsdien werk ik intuïtief, zonde strakke invulling, vertrouwend op mijn aanvoelend vermogen en mijn intuïtie. Het is zo bevrijdend om in te kunnen spelen op wat er in het moment gebeurt en te vertrouwen op mijn intuïtie.

 • Ik heb 12 jaar bij een spirituele groep gezeten, waar aloude mantra’s door de muzikanten zelf op nieuw gecomponeerde muziek gezet werden. Ik vond dat geweldig. Ik wilde zelf ook wel chants spelen en componeren, maar ik had tot dan toe alleen maar in mijn eentje gespeeld en ik had ook nooit les gehad dus ik rommelde maar wat aan. De eerste keer dat ik mee speelde op een chant-avond was geweldig; ik was zo trots op mezelf. Tijdens een retraite kwam er tot mijn verbazing een melodie in me op en mijn eerste chant was geboren. Ik was ongelooflijk nerveus toen ik hem voor de Guru voorspeelde (of zong, want keyboard spelen durfde ik toen nog niet) en hij hem goed keurde was dat een moment van euforie. Nog grotere euforie was er toen de chant ’s avonds met een groep van circa 100 mensen werd gespeeld en gezongen. Wow! En ik kreeg allemaal positieve reacties na afloop. Dit was zo geweldig, dat ik dat kon en durfde! Mijn hart ging helemaal open van liefde en trots. Ik had mezelf overwonnen. Toen het schaap eenmaal over de dam was, volgden er nog vele chants, ook toen ik die groep verliet en op eigen benen verder ging.

Het heeft me geleerd dat ik mezelf kan bevrijden van oude angsten.

In feite is het in het diepe springen en maar zien of je blijft drijven. Het is dat punt van stoppen met  ja maar’en en het springen waar het werkelijk om gaat.

Laetitia Trimbos

 • Toen ik bij Amnesty International werkte schreef ik brieven naar mensen die gevangen zaten. De persoonlijke verhalen die ik terug kreeg grepen me enorm aan: ‘als mensen die in deze omstandigheden zitten dat durven te delen, hoe moedig moet je dan zijn?‘ Toen heb ik een besluit genomen:

‘ik wil oprecht door het leven gaan!’

En dat ben ik ook gaan doen. Ik maakte van mijn hart geen moordkuil meer en ik kan vanuit mijn hart zeggen dat ik inderdaad leef vanuit oprechtheid. Deze oprechte houding is ook de basis van waaruit ik met mensen werk: ik ben oprecht vanuit mezelf en ik ben oprecht over wat de ander met mij doet. Dit is voor mij de essentie van waaruit heling mogelijk is; leven vanuit oprechtheid en heling gaan hand in hand, de een kan niet zonder de ander.

 • Ik heb er nooit moeite mee gehad om op een podium te staan en daarom heb ik ook een drama-opleiding gedaan. Een onderdeel van die opleiding was muziekexpressieMuziekexpressie is een vorm van improvisatie met muziek. Terwijl we daar mee bezig waren nam ik eigenlijk als vanzelf de leiding, op een heel natuurlijke manier. Daardoor werd iets me heel erg duidelijk:

‘ik moet iets met groepen gaan doen, dit past bij mij.’

En dat ben ik dus ook gaan doen.

 • Ik heb de Pabo gedaan en ik ben als onderwijzeres aan het werk gegaan. Op een dag liep ik over het marktplein en ik zag een man die met muziek bezig was met kinderen. Wow! Het raakte me recht in mijn hart:

‘dit is wat ik wil doen!’

Ik ben naar het conservatorium gestapt en ondanks dat ik dacht dat je al heel goed een instrument moest kunnen bespelen en ik geen enkele muzikale vooropleiding had kon ik tot mijn verbazing zonder problemen Algemene Muzikale Vorming gaan studeren.

‘Ik ben in het diepe gesprongen;

mijn drive was zo groot dat ik mijn angst vergat.’

 • Ik ben heel mijn leven op zoek geweest naar leven en werken vanuit verbinding. Ik deed mijn ding, maar ik voelde me een leeg omhulsel … totdat ik the Journey ontdekte. Daar kwam alles samen.

‘ik heb ontdekt hoe ik vanuit gevoelscontact kan leven en werken.’

 • Vroeger was er een zin in mijn hoofd die steeds zei: ‘ik hak liever m’n kop af dan dat ik zeg hoe ik me voel’. Ik ben deze angst onder ogen gaan zien door op het podium te gaan staan en te vertellen hoe ik me echt voel, wat er echt van binnen in me leeft. Om dat te laten zien aan een grote groep was heel spannend, maar ik heb het gedaan. Ik kreeg fantastische, positieve feedback van de mensen uit de groep en vanaf dat moment ben ik er minder bang voor. Nu weet ik:

‘hoe vaker ik dit doe, hoe meer ik me bevrijd voel en hoe meer ik kan gaan doen wat ik echt wil’.

Ik heb mijn angst omarmd en ik heb de angst daardoor overwonnen. Voor mij betekent dat op muziek en zang gebied:

 • ik durf meer stiltes toe te laten in de muziek,
 • ik durf zachter te spelen en te zingen met een gevoelige stem en gevoelige tonen,
 • muziek maken die ademt in plaats  van muziek die over je heen dendert en
 • ik speel meer muziek die past bij mijn gevoel en die komt uit mijn hart.
We komen allebei vanuit een totaal andere achtergrond. We zijn wat dat betreft elkaars tegenpolen en we vullen elkaar daardoor ook aan. Juist door deze polariteit kunnen we zowel met introverte als met extraverte mensen werken.
9

Peter is een man

9

Peter is introvert

9

Peter heeft vanuit overleving zich in zichzelf terug getrokken

9

Peter heeft zijn angst om zichtbaar te zijn moeten overwinnen

9

Laetitia is een vrouw

9

Laetitia is extravert

9

Laetitia is de strijd aan gegaan met het leven

9

Laetitia heeft de angst voor haar innerlijke leegte moeten overwinnen

Iedereen heeft vanuit overleving in meer of mindere mate één kant van zijn of haar persoonlijkheid sterker leren leven en de andere kant laten liggen. Dat wat het eerste deel van het leven niet geleefd is gaat later in het leven steeds harder om aandacht vragen.

‘Het niet-geleefde deel wil geleefd worden!’

Pas als je beide kanten van jezelf hebt leren leven ben je vrij, ben je compleet, ben je heel. Tot die tijd kun je maar één kant van jezelf leven, je bent geconditioneerd. Als je ook de andere kant hebt leren leven, dan kun je niet alleen van de ene naar de andere kant gaan, maar je kunt ook het hele middengebied gaan leven.

‘Vrijheid = je vrij voelen om te kunnen KIEZEN welke kant van jezelf je op elk moment leeft!’

Wat wij allebei ontdekt hebben is dat je pas echt gelukkig kunt worden als je gaat leven waarvan je van binnenuit voelt: ‘dit is wat ik wil!’ In ieder van ons zit dit Zielsverlangen, het verlangen om echt vanuit jezelf te leven, om te zijn wie jij bent. Jezelf zijn is jouw meerwaarde aan het leven, het ‘doen’ is slechts bijzaak. Als je leeft waarvoor je hier werkelijk bent, zullen alle hulpbronnen naar je toe komen; je hoeft jezelf alleen maar te bevrijden van de beperkende en onjuiste ideeën over wie JIJ BENT en van de onderliggende emotionele pijn.

Zelf-bevrijding is het doel van het leven: vrij om jezelf te zijn, vrij om ware Zelf te laten zien, vrij in zelfexpressie, vrij om je creativiteit te laten stromen.

Peter en Laetitia: experts op hun vakgebied

Peter: sinds ik in 2008 mijn eigen praktijk opende, heb ik meer dan 500 mensen ieder op hun eigen manier laten ontdekken dat zij veel meer waren dan zij dachten. Meestal kwamen zij met praktische problemen en waren zij zich niet bewust van de onderliggende laag, maar zij hebben allemaal kunnen proeven aan hun werkelijke potentieel. Een groot deel heeft de handschoen opgepakt, een deel ook niet; je moet er namelijk wel wat voor doen en uit je comfortzone stappen. Juist omdat ik zelf dit proces vele malen doorlopen heb en ik verschillende methodieken op hun werkbaarheid heb getest en de meest effectieve daarvan met elkaar verenigd heb, kan ik mijn kennis en ervaring overdragen aan wie klaar is om zichzelf te bevrijden. Het is dan ook mijn missie om mensen die zichzelf willen bevrijden van hun beperkende overtuigingen en emotionele blokkades de handvatten te bieden om dat ook daadwerkelijk te doen, zodat zij vanuit hun herwonnen vrijheid een lichtend voorbeeld voor anderen mogen zijn. Muziek is daarbij een nieuwe loot aan de boom die ik hiervoor wil inzetten; mijn hart ligt vooral bij het chanten en klankwerk, wat ik (12 jaar lang) geleerd heb bij een mantra yogi en waar ik middels eigen chant-groepen een eigen vorm aan gegeven heb.

Laetitia: Muziek is altijd belangrijk voor mij geweest. Ik zit al 23 jaar in het onderwijs als muziekdocent en theatermaker. Ik geef les aan kinderen, pubers en volwassenen. Ik werk o.a. met kinderen met een beperking en met kinderen met problemen in het autistische spectrum. Ik tune in op deze kinderen en ik voel intuïtief aan wat zij willen uitdrukken en dat speel ik dan. Ze vinden dat echt geweldig en het is fantastisch om te zien hoe ze dan open gaan als een bloem. Voor groepen staan en met groepen werken zit in mijn bloed; niet alleen in het onderwijs, want in de loop der jaren ben ik ook trainingen aan andere doelgroepen gaan geven. Muziek is een geweldig middel om op een andere manier met elkaar in contact te komen, op een niveau dat voorbij gaat aan het verbale. Ik ben een muzikale duizendpoot en ik voel intuïtief aan waar jouw muzikale potentie zit en het lukt mij die bij jou tot leven te wekken en die tot werkelijkheid te maken, zodat je muziek kunt maken en/of zingen. Dit kan ik zeggen vanuit jaren lange ervaring als muziek docent in allerlei settings.

Herken je je in het onderstaande?

9

ik heb mijn leven op orde, maar ik mis iets

9

ik sta voor iedereen klaar, maar wie is voor mij?

9

ik voel me leeg, slap, moe, uitgeput, lusteloos

9

ik voel me gestrest, ik kan me niet ontspannen, ik ben overspannen, ik ben burn-out

9

mijn relatie is een sleur, we leven als broer en zus, ik ben alleen nog maar moeder/vader

9

ik heb een onvervuld gevoel, het leven gaat aan me voorbij

9

ik heb het idee continue op mijn tenen te moeten lopen

9

mijn leven is een sleur geworden

9

ik werk voor het geld, maar ik word er niet echt blij (meer) van

9

ik voel me onzeker, angstig, ik heb last van hyperventilatie, ik heb faalangst, ik ben perfectionistisch

9

ik ben een piekeraar, ik heb veel negatieve gedachten, ik vind mezelf niet leuk

9

er moet meer zijn in het leven, maar ik weet niet wat; waar leef ik voor?

Of heb je behoefte aan:

9

plezier hebben in je leven, genieten van het leven

9

nee kunnen zeggen

9

je waardevol voelen

9

uit je hoofd komen en in je lijf zakken

9

leven vanuit je Hart en vanuit Overvloed in plaats van overleven van dag tot dag

9

samen zijn met mensen die op eenzelfde manier in het leven staan

9

respectvol zijn naar jezelf en naar je eigen grenzen en behoeften

9

jezelf op de eerste plaats zetten, voor jezelf kiezen

9

voluit kunnen leven

9

van jezelf leren houden

Dan is deze masterclass voor jou bedoeld!

Al deze pijnpunten kunnen een aantal oorzaken hebben:

 • de misvatting omtrent wie en wat jij werkelijk bent
 • je bent gaan geloven wat anderen jouw wijs maakten en daarmee ben je jezelf kwijt geraakt
 • onverwerkte negatieve ervaringen eerder in je leven
 • beperkende en daarom onjuiste overtuigingen
 • denk- en gedragspatronen die je hebt mee gekregen van je gezin van herkomst en de cultuur
 • geloven dat je aan verwachtingen moet voldoen
 • teveel in de aanpassing gegaan
 • het geloof in eigen kunnen verloren

Dat kan natuurlijk niet allemaal in één masterclass worden opgelost, maar je kunt wel een nieuwe start maken.

Tijdens deze masterclass:

7

ervaar je weer wat het is om te doen wat jij wil en waar jij zin in hebt

7

kun je ontdekken dat nee zeggen ja zeggen tegen jezelf is

7

kun je weer gaan ervaren wat spelen en genieten is

7

begin je je zelfrespect en zelfvertrouwen terug te krijgen

7

kun je weer leren ontspannen en genieten

7

kun je nieuwe, gezonde vormen van contact maken ervaren

7

begin je te ontdekken hoe fijn het is om jezelf te kunnen zijn

7

leer je je muurtjes af te breken en te vervangen door gezonde assertiviteit

7

leer je nieuwe stappen te zetten en de (schijn)veiligheid van het oude bekende los te laten

7

ga je weer leren om je creativiteit te gebruiken

7

ga je de liefde in jezelf terug vinden

Masterclass ‘Muziek is de sleutel tot je Hart’

9

We werken ervaringsgericht, het zijn niet slechts woorden

9

Plezier maken terwijl je je grenzen verlegt

9

Een unieke integratie van ‘state of the art’ werkvormen die ieder in de praktijk hun waarde bewezen hebben

9

De mogelijkheid tot verdere verdieping na deze masterclass

9

Heerlijk samen op een muzikale ontdekkingstocht met mensen die zichzelf ook willen bevrijden

9

Een baanbrekende kruisbestuiving tussen muziek, spiritualiteit en psychologie

Wat kun je verwachten tijdens deze masterclass?

Deze masterclass bevat een unieke mix van therapeutische-, spirituele- en kunstzinnige werkvormen. Er wordt gewerkt met:

 • muziek:werken met ritme-instrumenten, stem en zang, het zingen van mantra’s
 • spiritualiteit: stilte-meditaties, geleide visualisaties, klankwerk, het werken met bija-mantra’s en chanten
 • psychologie: in de vorm van deelprocessen uit the Journey, opstellingen, trauma release, exposure, contactoefeningen, inquiries
 • lichaamsbewustzijn: aarden, ademwerk, dans, hatha yoga, bio-energetica, dynamische meditaties en elementen uit de bio-danza, in combinatie met contactoefeningen;
 • creatieve uitingsvormen: improvisatie, tekenen, schrijven, dans

Opbouw van de masterclass

Zowel Peter als Laetitia zijn gewend om intuïtief te werken en te vertrouwen op hun gevoel. Het programma ligt dan ook niet van minuut tot minuut vast, maar er is wel een globale dagindeling:

ochtend

 • vertrouwd raken met de trainers en met elkaar, je veilig voelen
 • contact maken met je lijf en met elkaar
 • drum-workshop
 • tijd voor individuele issues

middag

 • tijd voor individuele issues
 • werken met klank, met de stem
 • chanten

Alle onderdelen zijn voorzien van tijd en ruimte om de ervaringen te integreren, zodat ze deel van jou kunnen worden.

Ervaring met dans, muziek of zang is niet noodzakelijk!

Muziek zal de leidraad zijn in deze workshop, dus affiniteit met muziek maken en zingen is wel handig.

 • het werken met ritme-instrumenten brengt je in je lijf, brengt je in het hier-en-nu, brengt je bij je levensenergie en laat je je eigen ritme vinden
 • werken met de stem leert je jezelf te uiten en te creëren in de wereld (het keel-chakra is ons creatieve centrum)
 • werken met klank (klinkers, bija-mantra’s) brengt je in contact met jouw immense creatieve potentieel (“in het begin was het Woord (klank), het Woord was bij God en het Woord was God” – Johannes 1:1)
 • chanten (mantra-zingen) reinigt je emoties, opent je Hart-chakra en brengt je in contact met jouw Ware Zelf

In deze masterclass komen spiritualiteit en psychologie samen. Het is fijn als je je Hart weer kunt openen, maar je hebt er niet voor niets een muurtje omheen gebouwd. Om je Hart-energie vrij te kunnen laten stromen is het nodig om wat er aan blokkades omheen zit aan te pakken en daarvoor bouwen gebruiken we diverse (spiritueel-)psychologische methodieken, zoals the Journey en opstellingen.

Deze masterclass kan op zichzelf staand gevolgd worden of als inleiding op de jaartraining, waarin we veel dieper in het proces van zelf-bevrijding in combinatie met beweging, stemwerk en muziek zullen zakken.

 

Masterclass data:

Geplande datum: 8, 10, 11 en/of 14 april; 10.30 – 17.00 uur (exacte datum volgt nog)

Locatie: Graslaan 87, 6833 CE Arnhem

Kosten: Masterclass: € 125,- (zie kortingsmogelijkheden!)

Lunch: bij de prijs inbegrepen

Overnachten: is mogelijk

Kortingsmogelijkheden:

 • Bij boeking en betaling voor 1 april 2018: € 50,- korting
 • Voor elke extra deelnemer die zich via jou aanmeld krijg jij nog eens € 20,- korting per persoon.

Samenvattend:

 • Basisprijs: € 125,-
 • Geboekt voor 1 april: € 75,-
 • + 1 extra persoon: € 55,-
 • + 2 extra personen: € 35,-
 • + 3 extra personen: € 15,-

Aanmelding: via inschrijfformulier, e-mail of telefonisch. De aanmelding is definitief als de betaling binnen is.

Annulering: tot 7 dagen voor aanvang 75% retour, daarna 0%.

 

De trainers

De trainers, Peter Thijssens en Laetitia Trimbos, zijn top-professionals en experts op hun vakgebied. Zij zijn getraind in meerdere disciplines en zij hebben zowel een muzikale achtergrond als opleidingen op het gebied van spiritualiteit en diepte-psychologie. Zij hebben vele jaren ervaring op hun vakgebied en zijn hebben expertises samen gevoegd tot deze unieke masterclass. Juist door hun gecombineerde achtergrond in muziek, spiritualiteit en diepte-psychologie is deze masterclass leading edge en uniek in z’n soort.

Laetitia Trimbos

Laetitia (https://www.laetitia-trimbos.com) is muziek en zang docent en theatermaker. Zij heeft jarenlange ervaring als trainer en docent in het onderwijs en bij kunstinstellingen en ze wil nu een nieuwe weg in slaan, waarvan deze masterclass het resultaat is.

Laetitia:

“Samen zingen en muziek maken geeft een verbonden en happy gevoel.

Veel mensen zeggen:

 • ‘ik kan niet zingen, ook al wil ik het graag’
 • ‘ik zing vals, ik kan geen toon houden’
 • ‘Ik kan geen noten lezen’

Dat zijn beperkende overtuigingen. Je kunt zoveel meer dan je denkt. Jouw stem die hoort bij jou, dat is jouw instrument en dat is verbonden met je hart, zo mooi. Ze wil zich graag laten horen.

We gaan op ontdekkingstocht naar jouw stem. Jouw stem is uniek , het  is een blauwdruk van je ziel. Er is veel moed voor nodig om te uiten wat er in je leeft: om de stem van je hart te laten spreken en die te volgen.

Toen kwam het moment dat ik echt van binnen uit besloot ik ga ervoor; ik ga nu leven vanuit mijn hart ,vanuit wie ik werkelijk ben. Vanaf dat moment voel ik me geen moment meer eenzaam, ik voel me verbonden met mezelf, ik voelde voor het eerst zelf liefde. ik voel me weer verbonden met anderen en er ontstaan verrassende en bijzondere ontmoetingen. Het leven is weer een uitdaging.

Wil jij ook vrede sluiten met jezelf en met de buitenwereld? Leren leven vanuit je hart zonder beperkingen? Gaan  doen waar je passie ligt? Dan is deze masterclass voor jou!”

Tijdens deze masterclass wordt gewerkt met een unieke mix van muziek, theater, spiritualiteit en psychologie.

Muziek

Beide trainers delen de liefde voor muziek. Muziek geeft plezier, verdieping, verbinding en vreugde.

Muziek is een manier om de diepere lagen in jezelf te bereiken, daar waar woorden niet langer toereikend zijn.

Muziek is ook een manier om je met elkaar te verbinden op een diepere gevoelslaag; het ervaren van de Eenheid in het samen musiceren is geweldig!

The Journey

The Journey vormt een hybride tussen spiritualiteit en psychologie en is een van de krachtigste vormen van heling van dit moment. Deze methode biedt zeer krachtige visualisaties, meditaties en zelf-confrontaties en brengt je in direct contact met je Bron. The Journey is bij uitstek DE methode om je angsten en blokkades onder ogen te komen, om je innerlijke demonen in de ogen te kunnen kijken, en daarmee de angst van je af te werpen. Niet voor niets is een van de motto’s:

“get real!”

Oftewel, stop met verstoppertje spelen, stop met vluchten in afleidingen, stop met het spelen van spelletjes, kom je issues onder ogen en bevrijd jezelf er van.

Beide trainers zijn gecertificeerde Journey Practitioners of in opleiding daartoe.

Lichaamsbewustzijn

“Je lichaam is je thermometer; het geeft precies aan waar je jezelf trouw bent en waar niet'”

We werken op verschillende manieren met het lichaamsbewustzijn:

 • dans, zowel in jezelf als in contact
 • hatha yoga
 • aarden
 • dynamische meditaties (Osho, schuddelen)
 • psychodynamisch lichaamswerk (ELW, bio-energetica, neo-Reichiaans lichaamswerk)
 • ademwerk (pranayama, rebirthing)

Klankwerk

De oude Heilige Talen, zoals Sanskriet, Hebreeuws, Arabisch, Latijn, Grieks en Chinees, zijn gebaseerd op meer dan alleen woorden en betekenissen. In de deze Heilige Talen zit in elke klank een bepaalde energie opgeslagen. Hoe de Goddelijke Energie via klank tot manifestatie komt is een hele wetenschap op zich. Tijdens deze masterclass maken we kennis met het klankwerk door middel van het intoneren van klinkers, en klinkers in combinatie met medeklinkers (bija-mantra‘s). Aan den lijve gaan we ervaren wat het energetische effect is van het intoneren van klinkers en bija‘s. Dit is daadwerkelijk scheppen in de pure zin van het woord, zoals dat in de Bijbel verwoord wordt:

“In den beginne was het Woord, en het Woord was bij God, en het Woord was God. (Johannes 1:1)”

Chanten

Chanten is het zingen van op muziek gezette mantra‘s. Mantra’s komen op hun beurt weer voort uit het klankwerk, het combineren van klinkers en medeklinkers tot een bepaalde creatieve Goddelijke energie. In de Westerse religies wordt niet de term mantra gebruikt, maar Heilige Namen of gebeden. Het woord mantra is een samenvoeging van de worden manas, wat mind betekent, en tra, wat zoveel als voertuig betekent. Een mantra of Heilige Naam is dus een manier om de mind te instrueren.

Het chanten is een vorm van Bhakti Yoga: Eenheid (Yoga) door middel van devotie (Bhakti). Chanten werkt met name in op het Hart en het gevoelslichaam (astrale lichaam) en het brengt je via de gevoelslagen in contact met de Goddelijke Bron.

Chanten in de vorm zoals wij die toepassen is levende energie. Een chant zal dan ook nooit twee keer hetzelfde klinken, want de energie wordt bepaald door de energie die op dat moment heerst, i.e. een combinatie van het collectieve veld, de groepsenergie en de individuele energieën. Er is in deze vorm van chanten veel ruimte voor dynamiek qua volume, tempo, intensiteit en actief-passief (i.e. actief chanten gevolgd door passief in stilte zijn) en er is veel ruimte voor stemimprovisatie in de vorm van 2e en 3e stem zingen of in de vorm van tegen-melodieën.

Er wordt gewerkt met een combinatie van traditionalschants van grootheden als Deva Premal & Miten, Henry Marshall en Snatam Kaur en eigen composities.

Ritme-improvisaties, drumworkshop

Muziek bestaat uit melodie en ritme. Voor het werken melodieën is het wel handig als je een instrument kunt bespelen, voor het werken met ritme-instrumenten is dat niet noodzakelijk. Over het algemeen hebben we een natuurlijk gevoel voor ritme, ook al kan dat verstoord zijn. Het werken met ritme-instrumenten brengt je in contact met je eigen ritme en het geeft je de ruimte om te experimenteren met ritmes en improvisaties daar op.

Stemwerk

De stem is verbonden met het keel-chakra, ons creatieve centrum. De stem is een expressievorm van wie jij bent. Door middel van je stem kun jij laten horen wie jij bent. Werken met de stem vormt een belangrijk onderdeel van deze masterclass, zoals o.a. tot uiting komt in het klankwerk en in het chanten.

Contact

Jezelf laten zien doe je in contact. Contact maken kan op vele manieren en op verschillende niveau’s. Hieraan zullen we in deze masterclass dan ook veel aandacht besteden. De ene keer door oogcontact te maken en samen de dansen, de andere keer door het groepsveld als we samen ritme-oefeningen doen, klankwerk of chanten. In contact vindt de reality check plaats: dan ervaar je hoe het is om zichtbaar te zijn, om jezelf te laten zien, weerspiegeld in de ogen en de energie van de ander.

Zelfreflectie

Gedurende de hele masterclass zijn er regelmatig momenten ingebouwd voor zelfreflectie. Op die momenten neem je je ervaringen mee naar binnen en voel je na wat het met jou gedaan heeft en wat je van jezelf ontdekt hebt. Hieruit kunnen weer vervolgstappen volgen en/of concrete stappen in het anders in het leven van alledag staan.

Creatieve uitingsvormen

Alles wat we deze dag doen is in feite een uitingsvorm van je eigen creativiteit. Waar passend zullen we ook andere creatieve uitingsvormen inpassen dan muzikale.

Er is een liefdespoort in mezelf geopend die lang gesloten was.
Kevin van Vossen, Almere

(n.a.v. de 'Een cursus in 'van jezelf houden'' masterclass)

Ik mag mijn woede toelaten en authentiek transformeren.

en

Er was ruimte voor ieders proces, we vormden als groep een hele mooie energie waarbij iedereen een unieke en volwaardige bijdrage leverde. Het was echt een transformerende dag die alles overtroffen heeft wat ik voor ogen had, in positieve zin.

en

Bedankt voor de mooie dag en de prachtige begeleiding. Ik vind het super krachtig en inspirerend hoe je in jouw Zijnsstaat zo confronterend kan zijn voor de mensen die meedoen aan de masterclass. Heel verhelderend!

Myriam Sijelmass, Almere

(n.a.v. de 'Een cursus in 'van jezelf houden'' masterclass)

Een aanrader voor iedereen die de blauwdruk van zichzelf wilt terugvinden.

Het was een magische dag die de band met mezelf heeft hersteld en mijn kijk op de wereld heeft veranderd.

Lindsay, Almere

(n.a.v. de 'Be All That You Are!' masterclass)

Wil jij je volledig vrij kunnen voelen om jezelf te zijn en jezelf te uiten?

Gun het jezelf om je te mogen bevrijden van elke beperking en meld je aan voor de masterclass!

Ja, ik wil mijn Hart verder openen en meld me aan voor de masterclass
[contact-form-7 404 "Not Found"]

Toestemming opslag gegevens

14 + 11 =

Pin It on Pinterest

Share This