Deel 24 uit de serie ‘Terugkeer naar de Eenheid’

Een gekwelde wil laat een situatie ontstaan die in het uiterste geval volslagen onverdraaglijk wordt.

Je mag dan veel pijn kunnen verdragen, maar daaraan is een grens.

Uiteindelijk begint iedereen in te zien, hoe vaag ook, dat er een betere manier moet zijn.

Wanneer dit inzicht vastere grond krijgt, wordt het een keerpunt.

Dit laat geestelijke visie uiteindelijk opnieuw ontwaken en tegelijk de investering in de fysieke blik afnemen.

(Een cursus in wonderen – T2.III.3:4-8)

Bekijk op bol.com

Ons leven is zoals we het zelf gecreëerd hebben, al zal dat meestal niet bewust gebeurd zijn. Maar je draagt ook de verantwoordelijkheid voor wat je onderbewust gecreëerd hebt. Door de volle verantwoordelijkheid te nemen voor je leven aanvaard je jezelf als creatief en dus Goddelijk wezen.

Het zijn juist de pijnlijke momenten in het leven die ons bewust kunnen maken van wat we creëren en hoe dat voort komt uit al dan niet bewuste overtuigingen. Ik heb ooit eens college gehad over eetstoornissen en de psychiater die les gaf zei ongeveer het volgende: ‘meisjes met anorexia moeten vaak eerst op een dermate laag gewicht komen, een kritisch gewicht, dat als ze dan niet gaan eten en dus onder dat kritische gewicht komen ze onherroepelijk dood gaan, al zouden ze daarna een heel paard op eten. Dat is het moment dat ze moeten kiezen tussen leven en dood en dat is het moment dat de genezing kan beginnen’. Bij psychologische en spirituele processen werkt het ongeveer net zo; ook daar moet je vaak op een bepaald dieptepunt komen, een moment dat je het zo zat bent dat daarin de motivatie zit tot veranderen. Osho heeft soortgelijke dingen gezegd.[1]

Bekijk op bol.com

Bekijk op bol.com

Tijdens mijn rebirthing-opleiding [2] hadden we een vijfdaagse met daarin o.a. warmwater-rebirthing. Ik had me voorafgaande aan mijn ademsessie helemaal opgeladen, want ik was vast besloten mijn boosheid helemaal te gaan laten zijn; dat was immers mijn ‘probleem’, dacht ik. Toen we in het bad waren ging ik hevig tekeer en liet mijn boosheid helemaal zijn … en mijn begeleider gaf geen kik … en toen wist ik het niet meer. Nu had ik eindelijk mijn boosheid doorleefd en er gebeurde niets. Ik wist niet meer wat ik nog meer kon doen als zelfs dit niet werkte en ik was hevig teleurgesteld. Tot mijn verbazing werd ik gefeliciteerd; ik begreep er niets van. Tijdens het eerstvolgende rebirthing-weekend ben ik maar gewoon gaan ademen zonder enige verwachting … en toen gebeurde het wel. Wat mij duidelijk werd is dat het ego vaak eerst al zijn spelletjes moet uitspelen, als zijn vaste ideetjes en ‘hoe het zou moeten’ en dat daarna pas in de ‘weet niet’ de ruimte ontstaat voor de Ziel om door te komen en de echte oplossing aan te dragen, een oplossing die het ego over het algemeen niet zelf had kunnen bedenken.

Ook bij Journeys [3] kom ik soortgelijke situaties tegen. De ene keer verloopt een Journey heel soepel, andere keren zit ik vreselijk te worstelen. Een van de beproefde technieken is om het volgende te zeggen: ‘wat als je dit probleem nou niet zou kunnen oplossen, wat als er geen uitweg is hoe hard je het ook probeert, wat als je onder ogen komt dat je het niet meer weer?’, of woorden van soortgelijke strekking. Ook dat kan je bij het punt brengen dat je stopt met ego-vechten, waardoor de opening ontstaat voor het Licht van de Ziel om door te breken.

Wat ik een fijne vind is om tegen mezelf te zeggen: ‘ik hoef de oplossing niet te weten’, ‘ik hoef het antwoord niet te hebben’. Het geeft een enorme bevrijding om het niet meer te hoeven weten. In feite is dit de overgave aan het Goddelijke, het offeren van de ego-wil, en zo voel ik het ook; het besef dat het ik-je niet degene is die bepaalt of hoeft te bepalen; het Grotere leidt en ‘ik’ hoef alleen maar te volgen. Dit is zoals het ooit bedoeld is.

Een van de eerste dingen die ik tijdens mijn opleiding opstellingenwerk (o.a. familieopstellingen) leerde was om me comfortabel te voelen met het ‘niet weten’. Een opstelling ontvouwt zich vanzelf. Mijn eigen intuïtie in combinatie met wat er uit de opstelling naar voren komt bepaalt het verloop van de opstelling. Het is iedere keer een verrassing wat er uit een opstelling naar voren zal komen en welke interventie helend is.

Ik merk dat ik op spiritueel gebied ook regelmatig mijn crisismomentjes heb en dat zijn de momenten dat er een verandering kan optreden en ook vaak optreedt. Blijkbaar zit ik zo in elkaar (en ik vermoed dat het een algemeen menselijk trekje is) dat ik eerst ergens op moet vast lopen en in de ‘weet niet’ terecht kom, voordat ik me kan open stellen voor mijn Innerlijke Leiding, voordat het Wonder kan geschieden.

[1] Boek: Osho – Emoties

[2] Rebirthing is een vorm van intensieve ademtherapie, ontwikkeld door Leonard Orr

[3] Free E-book: Brandon Bays – The Journey (voorheen bekend als ‘De helende reis’)

Help je mee het Licht verspreiden?

Het is mijn missie om mensen te helpen zichzelf te bevrijden van beperkende overtuigingen, emotionele blokkades en misvattingen rondom wie ze zijn, zodat ze hun Ware Zelf kunnen gaan leven en een Licht voor anderen kunnen zijn. Deze blogs vormen daar een onderdeel van. Ondersteun jij mijn missie? Wil je mee helpen om zo veel mogelijk mensen te bereiken die er klaar voor zijn om los te komen van hun ego en te gaan leven vanuit hun Ziel? Deel dan deze blog op Facebook en andere social media of attendeer je familie, vrienden en collega’s op deze blogs. Ik dank je uit de grond van mijn hart voor elke nieuwe aanmelding. Namaste!

Deel jouw inzichten, mening en ervaringen

Mijn visie is er maar één van vele en ik ben dan ook reuze benieuwd naar hoe jij dingen ziet of wat jij op dit gebied ervaren hebt. Voel je vrij om onderaan deze blog te delen wat je wil delen; voor mij, maar ook voor andere lezers. Zo helpen we elkaar op weg met inzichten, ervaringen, tips, handvatten en andere dingen die we elkaar kunnen geven.

Bericht ontvangen wanneer er een nieuwe blog is geplaatst?

Meld je dan aan en ontvang iedere keer een melding wanneer er een nieuwe blog is geplaatst.

Aanmelden blog list

Pin It on Pinterest

Share This