Individuele therapie (offline en/of online)

~ pas als je vast loopt in je leven, ben je er klaar voor om uitgediende patronen los te laten ~

In therapie gaan is heel gewoon!

Stressvolle tijden

We leven in een stressvolle tijd en de ontwikkelingen gaan veel sneller dan. pak ‘em beet, 50 jaar geleden; ook in je persoonlijke leven. Het is heel normaal dat je daar af en toe in vast loopt, vooral als er zich ingrijpende zaken voor doen zoals:

 • relatieproblemen
 • problemen op het werk, ontslag, werkstress, werkloosheid, werk dat niet meer past
 • ziekte
 • overlijden van een naaste
 • verhuizing
 • burn-out, depressie, nerveuze gespannenheid, stress, angsten
 • onverwerkte stukken uit het verleden die getriggerd worden

Ook leuke gebeurtenissen kunnen stress geven

Het klinkt misschien vreemd, maar ook leuke veranderingen kunnen tot psychische problemen leiden:

 • trouwen
 • een kind krijgen (postnatale/postpartum depressie)
 • verhuizen naar een betere woning/woonplaats

Chronische karaktertrekken

En er zijn ook nog de meer chronische of karakterologische patronen die op een gegeven moment zo’n impact op je leven krijgen dat je er iets mee ‘moet’:

 • onzekerheid, angsten, nervositeit, keuzestress
 • negatief zelfbeeld, negatieve gedachten, gebrek aan zelfvertrouwen
 • chronische of terugkerende somberheid, gebrek aan levenslust, energietekort, lusteloosheid
 • dichtklappen, conflictvermijding, perfectionisme, faalangst, moeite met nee zeggen en grenzen aangeven, bezorgdheid
 • bang om mensen te kwetsen, voor iedereen klaar staan, je overal verantwoordelijk voor voelen
 • niet goed om weten gaan met je (hoog)gevoeligheid

Het zijn maar een aantal voorbeelden en deze lijsten kunnen nog flink uitgebreid worden.

Het goede nieuws: je kunt jezelf hiervan bevrijden!

En SoulNature in Almere kan jou daar bij helpen.

Hieronder vertel ik je meer over hoe en waarom je vast kunt lopen in je leven, wat je daar aan kunt doen, hoe therapie bij SoulNature in Almere werkt en wat je er van mag verwachten. De ervaring leert dat mijn aanpak erg effectief is en de meeste cliënten erg tevreden zijn en mij graag aan anderen aanraden. De effectiviteit van therapie hangt voor een groot gedeelte af van jouw bereidheid om in de spiegel te kijken.

Heb je geen zin om dat hele verhaal te lezen en wil je meteen een afspraak maken of wil je liever telefonisch bespreken of ik iets voor je kan betekenen?

“Ik heb veel profijt gehad van de gesprekken met Peter, de therapie die ik heb ondergaan. Ik ben veel rustiger geworden, tevreden en simpelweg een aardiger mens naar mijn omgeving. Dat is heel belangrijk geweest voor het helingsproces van onze relatie.”

(Robert, 2020)

Individuele therapie: jezelf bevrijden van wat niet meer bij je past

Je bent, als je geboren wordt, precies zoals je hoort te zijn en alles wat je nodig hebt al in jou aanwezig is. De wereld waarin je terecht komt heeft echter zo z’n eigen normen, waarden en regels over hoe je zou moeten zijn … en je gaat je aanpassen. Dat gedrag wat gewenst is ga je versterken en het gedrag dat niet gewenst is ga je onderdrukken. Alles wat je onderdrukt verdwijnt in je onderbewuste en alles wat je in je onderbewuste stopt gaat groeien. Op een gegeven moment gaat dat deel van jou dat je onderdrukt hebt zo hevig protesteren dat je er steeds moeilijker omheen kunt. Vaak mondt dit uit in de een of andere vorm van crisis. Een crisis betekent eigenlijk dat je er niet meer omheen kunt: je hebt onder ogen te komen waar je niet leeft in overeenstemming met jouw ware aard.

Een crisis in je leven betekent dat je er klaar voor bent om jezelf te bevrijden van wat niet meer bij je past.

Dat is ook het moment dat je op zoek gaat naar een therapeut of psycholoog.

Individuele psychosociale therapie bij SoulNature in Almere

Bij SoulNature in Almere kijken we niet alleen naar de symptomen, maar we leggen vooral het onderliggende patroon bloot. Het is mijn ervaring dat er een emotionele pijn ten grondslag ligt aan de gedachten- en gedragspatronen waarmee we onszelf in de weg zitten.

“Het is die emotionele pijn waar het werkelijk om gaat en die geheeld wil worden.”

Door je in de een of andere vorm van crisis te storten wil het leven je laten weten dat je jezelf tekort doet en dat dat niet meer past.

“Door de emotionele pijn heen gaan is niet leuk, maar wel enorm bevrijdend.”

SoulNature zorgt voor een veilige omgeving en ik zorg er voor dat je je geborgen kunt voelen, zodat de kwetsbare stukken van jezelf naar boven kunnen komen en daardoor geheeld kunnen worden.

Een voorbeeld uit mijn eigen leven

Ik heb op zeer jonge leeftijd hersenvliesontsteking gekregen. Hersenvliesontsteking (meningitis) is zeer besmettelijk en mits niet snel behandeld dodelijk. Zo jong als dat ik was wist ik niet wat er met mij aan de hand was:

 • ik voelde de paniek om mij heen,
 • vanwege het besmettingsgevaar werd ik wekenlang in quarantaine geplaatst,
 • mijn ouders die ik in die bange momenten zo nodig had konden en mochten niet bij mij komen,
 • ik raakte in een coma: mijn geest was wakker, maar ik zat opgesloten in een lijf dat het niet meer deed,
 • ik heb op de rand van de dood gebalanceerd, de dokters hadden mijn ouders als verteld om op het ergste voorbereid te zijn
 • een logische reactie van ouders die hun kind bijna zien sterven is dat ze dat nooit meer mee willen maken en over-beschermend worden
 • die over-berscherming maakte dat ik als kind niet in mijn mannelijke kracht kon komen
 • mijn ouders hadden, net zoals alle ouders, ook hun rugzakje uit hun verleden dat ze met zich mee droegen
 • tel daarbij op de traumatische ervaring van het opgesloten zitten in een lichaam dat het niet meer doet, waar destijds nog helemaal geen begrip en behandeling voor was en het plaatje begint zich te ontvouwen:
 • ik werd een bang jongetje, terug getrokken in mezelf, sociaal angstig, hypochondrisch, met een negatief zelfbeeld
 • later heeft zich dat geuit in paniekaanvallen, depressies (op het suïcidale af), eenzaamheid, chronische vermoeidheid en een ziekenhuisfobie.

Hier zie je dus een combinatie van een traumatische gebeurtenis in combinatie met een chronisch (familie)patroon. Het heeft heel wat therapie gekost om mezelf hiervan te bevrijden, maar door mijn verleden onder ogen te komen is het leven een stuk aangenamer geworden en ben ik ook veel meer in mijn kracht gekomen.

Q&A: vragen en antwoorden over individuele therapie

Wat is het doel van individuele therapie?

Ook jij hebt dingen mee gemaakt waardoor een deel van jou op slot gegaan is en je in beperkende gedrags- en denkpatronen terecht bent gekomen. En vroeg of laat gaan deze vertrouwde maar beperkende patronen je dwars zitten; zoals gezegd, vaak in de een of andere vorm van crisis.

De bedoeling van therapie is om de beperkende overtuigingen en gedragingen die je hebt aangeleerd los te laten, zodat je je weer vrij kunt voelen om jezelf te zijn, misschien wel voor het eerst in je leven.

Is therapie praktisch veranderen in het heden of het verleden opschonen?

Dat verschilt per persoon. Uiteindelijk gaat het altijd om praktische gedragsveranderingen in het hier-en-nu. Soms is het voldoende om heel praktisch in het hier-en-nu anders te gaan denken en je anders te gaan gedragen. Soms kan zelfs begrijpen hoe je in elkaar zit en waarom je doet wat je doet al genoeg zijn om verder te kunnen.

Onverwerkte stukken uit het verleden werken via je gevoel. Daarom heeft cognitieve gedragstherapie, de belangrijkste therapievorm in het reguliere circuit (GGZ e.d.) m.i. z’n beperkingen. Als denken, voelen en doen niet op één lijn zitten dan is de kans op terugval groot. Als de gevoelslaag echter mee kan in de verandering, dan is het effect van therapie veel blijvender van karakter. Om die gevoelslaag mee te krijgen is het vaak nodig om stukken uit je verleden te verwerken; anders blijft het verleden aan je trekken, wat je ook nog eens op de toekomst kunt projecteren.

Is therapie eng?

Eng niet, maar het kan wel spannend zijn. Als je in therapie wil gaan, dan zit er iets dwars in je leven. Oftewel, er is verandering nodig. Verandering vraag in meer of mindere mate dat je buiten je comfortzone stapt en dat gaat per definitie gepaard met enige onzekerheid of angst. Dus het kan zeker spannend zijn.

Belemmerende gedrags- en denkpatronen hebben altijd een link naar het verleden. Vaak zit er een negatieve ervaring die niet verwerkt is en die om je aandacht vraagt door dingen in je leven te saboteren. Om die onverwerkte ervaringen onder ogen te komen is niet altijd even leuk: je hebt het immers niet voor niks weg gestopt. Je hebt dus even door de zure appel heen te bijten en daarna volgt onherroepelijk de bevrijding … en dat is waar je het voor doet.

Het is overigens mijn ervaring dat de angst voor vaal veel groter is dan wat er werkelijk zit.

Hoe lang duurt therapie?

Dat verschilt enorm per persoon en wat het probleem is. Ik kan dus alleen maar in gemiddelden praten.

Door de jaren heen heb ik gemerkt dat mijn aanpak nogal effectief is. Gemiddeld genomen zijn de meesten mensen met 5 sessie + intake klaar. Soms is er nog een pakket van 5 sessies nodig. Als ik collega’s hoor vertellen dat mensen vaak een jaar of langer in therapie zijn, dan verbaast dat me dat. Eigenlijk alleen bij sommige burn-out trajecten en bij hele grote kwetsbaarheid kan het zijn dat meer dan 10 sessies nodig zijn.

Wat kost therapie?

SoulNature levert maatwerk. Je kunt dus zelf kiezen welk pakket bij je past. Zo kun je kiezen uit coachingsessies van 3/4 – 1 uur die met name geschikt zijn voor praktische gedragsveranderingen of voor therapiesessies van 1,5 – 2 uur die meer geschikt zijn voor de diepgaandere processen. Ook is er keuzevrijheid in het kiezen voor losse sessies of voor een pakket van 5 sessies, waarbij het pakket een korting op de sessieprijs geeft. Dus voor ieder wat wils.

Je kunt je afvragen of je een prijs kunt hangen aan (psychische) gezondheid. Hoeveel is het jou werkelijk waard om je bevrijd te voelen en je leven te kunnen leven zoals jij dat wilt? Het is mijn ervaring dat de prijs meestal niet is waar het werkelijk om draait; de werkelijke vraag is hoe graag jij vrij en gelukkig wilt zijn of hoe belangrijk het is om vast te houden aan schijnveiligheden. Dus:

“wat is het jou waard om je vrij en gelukkig te voelen?”

In mijn ervaring is therapie meestal een combinatie van gedragsverandering in het hier-en-nu en het verwerken van stukken uit je verleden. Tijdens de intake laat ik je zien en (als het kan) ervaren waar de pijn zit en ik geef aan wat er m.i. nodig is om jezelf hiervan te bevrijden. Daarna is de keus aan jou welke aanpak je wilt volgen.

Niemand hoeft ongelukkig te zijn

Alles wat je mee gemaakt hebt kan verwerkt worden, al kan dat best pittig zijn.

Geluk is blij zijn met jezelf en daardoor niet meer afhankelijk zijn van de buitenwereld.

Sinds 2008

Sinds ik in 2008 mijn eigen praktijk opende, heb ik meer dan 600 mensen, ieder op hun eigen manier, mogen ondersteunen in het weer blij zijn met zichzelf. En vanuit dit gevoel van eigenwaarde hebben velen de stappen kunnen zetten die daar bij pasten.

Ik heb door eigen mijn verleden veel vormen van therapie gedaan en opleidingen gevolgd; ook in spiritualiteit en hooggevoeligheid ben ik goed thuis. Daaruit heb ik de beste methodieken geselecteerd, therapievormen die hun effectiviteit bewezen hebben en die m.i. het beste vormen van wat er momenteel op de markt is. De praktijk leert dat mijn aanpak erg effectief is en de meeste mensen met 5 tot 10 sessies klaar zijn.

Iedere keer dat iemand opgevrolijkt, opgelucht of blij mijn praktijk verlaat maakt het mij blij; dat is waar ik het voor doe. En ik kan uit ervaring zeggen dat de meeste mensen op die manier naar buiten gaan.

Zit je met de volgende klachten:

9

depressie, burn-out of angsten

9

problemen op je werk

9

onzekerheid, twijfel, moeite met keuzes

9

weet je niet wie je bent of wat je wilt

9

heb je een negatief zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen, faalangst of ben je juist perfectionistisch

9

relatieproblemen

9

problemen binnen de familie

9

moeite met grenzen aan geven en nee zeggen

9

zit je met chronische klachten, zoals fibromyalgie of ME

9

ben je hooggevoelig (hsp) of hoogbegaafd (hb) en heb je daar last van

Het goede nieuws is dat je je van al deze issues kunt bevrijden.

Al deze pijnpunten komen voort uit onjuiste overtuigingen over wie je werkelijk bent en/of door emotionele blokkades, grotendeels eerder in je leven ontstaan. Om jezelf te bevrijden van belemmerende patronen gaat meestal niet in één sessies; het is een proces. Als je door dit proces heen durft te gaan, dan kan dat de volgende resultaten geven:

Individuele therapie: to the point en op maat gesneden

 • Elk individueel therapietraject is uniek en op jouw persoonlijke behoeften afgestemd.
 • De therapie begint met een intake. Tijdens deze intake vertel je je verhaal, worden de patronen bloot gelegd en krijg je al de eerste handvatten om de patronen te doorbreken.
 • Aan het eind van de intake kijken welke optie voor jouw het meest geschikt is:
  • losse sessies
  • een pakket van 5 sessies van 1,5 – 2 uur
  • een pakket van 5 coaching-sessies van 3/4 – 1 uur.
 • Elke 5 sessies vindt er een evaluatie plaats, zodat we regelmatig kunnen checken of we nog op de goede weg zitten.

Individuele therapie: praktische informatie

 • Je bepaalt zelf de tijd tussen twee sessies; gemiddeld is dat eens in de 2-3 weken
 • De aanpak is ervaringsgericht: doorleefde ervaring beklijft veel beter dan woorden alleen
 • Je krijgt praktische handvatten waarmee je zelf aan de slag kunt
 • We werken met de nieuwste ‘state of the art’ werkvormen die ieder in de praktijk hun waarde bewezen hebben

Tijdens de sessies wordt gewerkt met een unieke mix van ‘state of the art’ technieken, die ieder hun effectiviteit bewezen hebben.

Op deze pagina vind je een overzicht van de meest gebruikte therapievormen.

Wat kost therapie?

Kijk op de tarieven en vergoedingen pagina voor de actuele tarieven.

AVG: zie hier voor informatie in het kader van de AVG.

Els van der Horst, 2022

n.a.v. online en offline PSYCH-K sessies, www.mindfulandwellnessatwork.com

Ik maak een mooie tijd mee op dit moment. Ik heb mijn plek gevonden zowel in het werk als privé. Veel van onze sessies is mij bijgebleven met vooral het gevoel dat ik daar echte doorbraken heb ervaren.

Het was natuurlijk het spel van niet alleen alle ballen hoog houden op het werk, maar het blijkt voor meer te gelden, namelijk de ballen van het leven.

Wat we tijdens de sessies besproken hebben heeft veel bijgedragen aan een stabiel leven mag ik wel zeggen.

En wat ik belangrijk vind te zeggen is dat jij een belangrijke bijdrage hebt geleverd in mijn zoektocht en de juiste weg wist aan te reiken. Daar ben ik je nog steeds dankbaar voor.

CvD, 2019

n.a.v. individuele therapiesessies i.v.m. burn-out verschijnselen

Ik wil nog een succes delen dat (mede) door jou sessie is getransformeerd.

Ik bevries in een noodsituatie. Jou samenvatting/conclusie was dat mijn mechanisme liever bevriest dan dat ik mogelijk iets verkeerds zou doen. Onbewust is er een shift geweest. Afgelopen vrijdag was er een voorval; ik heb direct eerste hulp gegeven.

Dat ging automatisch perfect, want ik heb gewoon professionele eerste hulp gegeven. Dus ik kan het gewoon!

Even de knop omdraaien😁🙌🏼👏🏼

Mischa 2021

n.a.v. individuele therapiesessies

Wil jij weer vol zelfvertrouwen in het leven staan?

Neem dan nu contact met me op en laten we kijken wat de mogelijkheden zijn!

Neem contact met me op

Toestemming opslag gegevens

12 + 2 =

Pin It on Pinterest

Share This