Als je op een schaal van 1 tot 10 jezelf een cijfer zou geven voor hoe gelukkig je bent, welk cijfer zou je jezelf dan geven?

En wat is het dat jou gelukkig maakt en wat is het dat jou niet gelukkig maakt?

Gelukkig zijn heeft voor iedereen een andere invulling. Wij Nederlanders schijnen een vrij happy volkje te zijn. Als je kijkt wat mensen daarbij als geluksfactoren aangeven, dan zijn dat toch voornamelijk praktische dingen, zoals gezondheid, veiligheid en sociale zekerheid.

De piramide van Maslow

Als je kijkt naar de piramide van Maslow (zie afbeelding hieronder) dan zie je dat vier van de vijf behoeften vrij basaal zijn. Dit zijn in feite ego-behoeften, oftewel voortkomend uit overlevingsdrang. Alles wat met spiritualiteit en zingeving te maken heeft komt pas in het bovenste blokje ‘zelfontplooiing’. Voor een heel groot deel van de mensheid zal deze piramide nog steeds kloppen, maar voor een toenemende groep mensen past deze piramide niet meer; hsp-ers of hooggevoelige mensen lopen hierin voorop.

De piramide van Maslow

De piramide van Maslow

De behoeftezandloper

Er is recentelijk een aanvulling op deze piramide gekomen. Hij wordt de behoefte-zandloper genoemd (zie afbeelding hieronder). Dit reflecteert goed de overgangssituatie van ons huidige tijdsgewricht: we zijn bezig om een bewustzijnsverandering te ondergaan. De focus is aan het verschuiven van overleven vanuit ego (onderste driehoek) naar Leven vanuit de Ziel of het Hogere Zelf (bovenste driehoek).

De behoeftezandloper

De behoeftezandloper

Leven vanaf Zielniveau zet het ego op de plek waar het thuis hoort: in dienst van de Ziel en niet andersom. Tot nu toe was overleven het motto, met alle oorlogen, ziekten, milieuvervuiling en milieurampen, armoede en honger tot gevolg: het is allemaal strijd om te overleven, pakken wat je pakken kan uit angst om tekort te hebben, pakken of willen van de ander, overleven ten koste van de ander. Dat is wat het ego doet: overleven ten koste van alles en iedereen en vanuit diezelfde overlevingsdrang verdoezelt het zijn ware bedoeling met suikerlaagjes van sociaal aangepast gedrag. Het ‘ik’ is het extreem goed in overleven.

Vanuit de Eenheid is er geen schaarste; dat hele concept bestaat daar niet. Daarom is er ook geen behoefte om van de ander te nemen, om de wereld uit te putten, om ons lichaam te verzieken. Het is een totaal andere manier van in het leven staan, een manier die voor de meesten van ons nog onvoorstelbaar zal zijn, geconditioneerd als we zijn. En toch is die paradigm shift aan de gang, steeds sterker.

Paradigm shift

Deze verandering van levenshouding gaat niet vanzelf; er is een overgangsperiode waarin je verschuift van het ego-bewustzijn naar het Ziel-bewustzijn. Voel jij in jezelf dat je huidige manier van leven niet meer past? Ben je op zoek naar iets anders, maar weet je nog niet wat of hoe? Dwingt je leven je om het roer om te gooien, bijvoorbeeld omdat je met burn-out klachten loopt? Het zijn tekenen dat jij misschien wel een van degenen bent die klaar is om de overstap te gaan maken. Het is een bewustzijnsverandering die de wereld overspoelt en je wordt daar hoe dan ook in mee gesleurd; of je gaat er in mee of je gaat in het verzet. Dat is hoe het werkt; de Ziel wil verder, het ego wil bij het oude vertrouwde blijven.

Het halfjaarprogramma ‘Dedicated Living‘ is een speciaal hiervoor ontworpen methodiek en hulpmiddel om deze paradigm shift te maken.

Ook in de masterclasses werken we met het aanboren van deze diepere bronnen en drijfveren in jezelf en het slechten van de oude ego-blokkades.

Satsangh

En ook in de satsanghs gaan we werken met het overkoepelende veld, het groepsveld, dat een uitingsvorm van het Eenheidsbewustzijn is. We gaan werken met de diepere lagen in onszelf en met de diepere lagen van het groepsbewustzijn. Daaruit gaan we naar boven laten komen wat er aan diepere Waarheid (Sanskriet: Sat) gezien mag worden. De vervolgstap is om deze diepere Waarheid te gaan manifesteren in je leven: het ego in dienst van de Ziel.

De eerste Satsangh heeft plaats gevonden op dinsdag 2 mei, de eerstvolgende zal plaats vinden op donderdag 22 juni, 19.30 – 22.00 uur). Dus ben je op zoek naar verdieping en ben je geïnteresseerd in de waarheid over jou of in ‘grotere’ waarheden, meld je dan vóór 15 juni aan op info@soulnature.nl, via de app of telefonisch (06 – 28 08 56 99). Vrije entree: je geeft een bijdrage die overeen komt met wat jij het waard vindt.

Masterclass

De volgende masterclass zal Joyful Living – vreugdevol leven gaan heten en wordt gehouden op 24 juni. In deze masterclass gaan we kijken naar wat geluk is, wat geluk veroorzaakt en wat je er van weg houdt. De masterclass wordt op een nieuwe locatie gegeven: De Open Ruimte, Josephine Bakerstraat 40, 1311 GA Almere.

Facebook community

Wil je je ervaringen delen, nieuwe discussies, meditaties en andere oefeningen? Kun je een stok achter de deur gebruiken om bezig te blijven met de best mogelijke versie van jezelf te scheppen? Meld je dan aan bij de FaceBook groep.

Online dienst: volledig ontspannen in 10 weken

Heb je behoefte aan rust? Wil je je leren ontspannen? Autogene training is een ontspanningsmethode gebaseerd op zelf-suggestie. Per dag ben je er niet meer dan 2 of 3 maal 3-5 minuten aan kwijt. Wel is het belangrijk om consequent dagelijks je momenten te nemen.

De training werkt met een soort affirmatie; je zou bijna kunnen zeggen dat het letterlijk jezelf herprogrammeren is. En het werkt! Een van de deelnemers schreef het volgende toen ze met week 6 bezig was:

“ik ben direct begonnen met week 6 en ik merk na 2 dagen direct een nog diepere laag van ontspanning. Echt fantastisch! Ik slaap de laatste tijd echt super vast en merk al vroeg een natuurlijke vermoeidheid rond 11-en en dat is een enorme verbetering. Niet alleen voor mijn gemoedstoestand qua stress maar ook qua energie. Gezien slaap een grote factor speelde in mijn herstel is dit een fantastische afsluiter voor dit jaar.”

 

Het enige wat je nodig hebt om deze online training te doen is een beetje discipline; pas na een week of 8 begin je de effecten echt duidelijk te merken, maar er zijn ook mensen die al veel eerder de effecten beginnen te merken.

De training duurt dus 10 weken en daarna kun je er zelf mee verder gaan (wat ik sterk aan raad). Elke week krijg je een nieuwe mail met instructies voor die week. Het schema bouwt zich langzaam op. Omdat ik er zo blij mee ben is deze online training in de aanbieding van € 295,- voor € 47,95. Dus kun je wat ontspanning gebruiken? Check dan de website.

Deel je ervaringen

Laat me weten hoe het zit met jouw geluksgevoel. En herken je dat we op een opslagmoment in de evolutie zitten? Ben jij zover om de sprong te maken van overleven vanuit je ego, naar Voluit Leven vanuit je Innerlijke Leiding? Deel je ervaringen n.a.v. deze blog in het commentaarveld hieronder.

Pin It on Pinterest

Share This