Deel 11 uit de serie ‘Terugkeer naar de Eenheid’

Mijn aandeel in de Verzoening is het ongedaan maken van alle vergissingen die jij anders niet zou kunnen corrigeren.

(Een cursus in wonderen – T1.III.1:4)

Bekijk op bol.com

Voor mij vormen Eenheid, Gelijkwaardigheid en Verantwoordelijkheid de drie pijlers onder spiritualiteit. Verantwoordelijkheid betekent dat je volledig verantwoordelijk bent voor je leven en je daden. Je leven is zoals het is, omdat je het zelf zo gecreëerd hebt. Dat ‘zelf’ is een meerlagig iets.

Een eenvoudig model is de verdeling in het bewuste, het onderbewuste en het bovenbewuste. Dat je verantwoordelijk bent voor dat wat je bewust doet spreekt voor zich. Wat vaak niet onderkend wordt is dat je net zo goed verantwoordelijk bent voor wat je doet vanuit onderbewuste drijfveren. Je bent je niet bewust van dat wat (nog) onderbewust is, maar dat betekent niet dat je er niet verantwoordelijk voor bent.

Het onderbewuste heeft een eigen wil en laat zich niet commanderen door het bewuste. Het onderbewuste geeft zijn inhouden vrij, wanneer het daar zelf toe beslist. Wat vanuit het onderbewuste naar boven komt, komt er meestal rauw en ongepolijst uit, vaak in de vorm van een uitbarsting of een golf (zowel positief als negatief). Op het moment dat het in het bewustzijn komt, kan het verfijnd en gepolijst worden; dat is jouw taak.

Het onderbewuste is in zichzelf ook meerlagig. Zo bevat het oerdriften en oerinstincten die we met alle zoogdieren delen, met alle dieren en met alle levende wezens, zoals overlevingsdrang, voorplantingsdrang en territoriumdrift. Het onderbewuste bevat ook datgene wat we zelf verdrongen hebben eerder in dit leven of, als je het in een breder perspectief bekijkt, in vorige levens. Je hebt het zelf verdrongen, meestal omdat je wat je hebt mee gemaakt toen niet hebt kunnen verwerken en je het vanuit pure overleving hebt weg gestopt. Het leven streeft naar heelheid en dus zal dat wat verdrongen is zich vroeg of laat aandienen en zich vanuit het onderbewuste naar de oppervlakte werken. Vanuit je bewustzijn heb je de keuze om dat wat zich aan dient vanuit het onderbewuste onder ogen te komen of om er opnieuw voor weg te lopen; daar zit onze keuzevrijheid en de consequenties zijn voor onszelf.

Karma is geen strafmechanisme, alhoewel het vaak als zodanig wordt ervaren en/of gezien. De functie van karma is om jou de mogelijkheid te geven om jezelf te bevrijden van dat wat jou bezwaart en onvrij maakt, van dat wat jou on-heel maakt. Ik denk dat in iedere mens een innerlijke drive tot zuiverheid zit en dat is waar het bovenbewuste of hogere bewustzijn naar voren komt. Ik ervaar het zelf als een innerlijke drang waardoor ik ook niet (meer) mijn ogen kan sluiten voor dat wat niet oké is. Hoe meer je jezelf reinigt door Lichtwerk en/of schaduwwerk hoe sterker die drang zal worden. Op een gegeven moment kan en zal die drang zo sterk worden dat het de overlevingsdrang van het ego gaat overrulen, waardoor je voor jouw waarheid gaat staan, al is het met angst en beven.

Ik weet niet precies hoe het bovenbewuste of Hogere Bewustzijn zijn inhouden vrij geeft. Vaak gaat dat, denk ik, via het onderbewuste, waardoor je of vanuit een innerlijke drang of door uiterlijke omstandigheden in situaties komt die je confronteren met het Hogere in jezelf. Maar het zou me niet verbazen als het Hogere Bewustzijn ook rechtstreeks met ons kan communiceren. Het is niet zo heel belangrijk, maar wat wel belangrijk is is dat het Hogere Bewustzijn je in contact brengt met die diepere waarden en waarheden in jezelf.

Zo gauw inhouden vanuit het onderbewuste en/of vanuit het bovenbewuste zich kenbaar maken in het bewuste kunnen we er iets mee doen. Of we dat doen is onze eigen keuzevrijheid en onze verantwoordelijkheid. Dat is hoe we karma wel of niet uitwerken.

Jezus[1] opereert vanaf het niveau van het Hogere Bewustzijn. Van daaruit heeft hij overzicht over ons leven, over wat we doen en laten. Van daaruit kan hij ook zien of wij met dingen worstelen waar we zelf geen zicht op hebben en van daaruit kan hij besluiten een deel van ons karma op zich te nemen. Je zou dit de Goddelijke Genade kunnen noemen, Divine Grace. Wij hebben ons karmische werk te doen hier op aarde en als we dat doen dan kan Jezus of één van de andere Verlichte Wezens een deel van ons karma van ons af nemen, het ongedaan maken van vergissingen die we zelf niet kunnen corrigeren.

[1] Jezus is hier niet per se een persoon, ook al kan hij zich als zodanig manifesteren. Kenmerk van Verlichting, of ‘terugkeer naar de Eenheid’, is dat je het afgescheiden ik (ego) los laat. John David (www.meetingjohndavid.org), toen nog Premananda geheten, verwoordde dat eens mooi tijdens een satsang in Amsterdam. Op de vraag of hij wel eens boos of verdrietig was, antwoordde hij: ‘ja hoor, ik voel boosheid, angst, verdriet, blijdschap … alleen is er geen ‘ik’ meer die dat ervaart’.

Help je mee het Licht verspreiden?

Het is mijn missie om mensen te helpen zichzelf te bevrijden van beperkende overtuigingen, emotionele blokkades en misvattingen rondom wie ze zijn, zodat ze hun Ware Zelf kunnen gaan leven en een Licht voor anderen kunnen zijn. Deze blogs vormen daar een onderdeel van. Ondersteun jij mijn missie? Wil je mee helpen om zo veel mogelijk mensen te bereiken die er klaar voor zijn om los te komen van hun ego en te gaan leven vanuit hun Ziel? Deel dan deze blog op Facebook en andere social media of attendeer je familie, vrienden en collega’s op deze blogs. Ik dank je uit de grond van mijn hart voor elke nieuwe aanmelding. Namaste!

Deel jouw inzichten, mening en ervaringen

Mijn visie is er maar één van vele en ik ben dan ook reuze benieuwd naar hoe jij dingen ziet of wat jij op dit gebied ervaren hebt. Voel je vrij om onderaan deze blog te delen wat je wil delen; voor mij, maar ook voor andere lezers. Zo helpen we elkaar op weg met inzichten, ervaringen, tips, handvatten en andere dingen die we elkaar kunnen geven.

Bericht ontvangen wanneer er een nieuwe blog is geplaatst?

Meld je dan aan en ontvang iedere keer een melding wanneer er een nieuwe blog is geplaatst.

Aanmelden blog list

Pin It on Pinterest

Share This