Deel 9 uit de serie ‘Terugkeer naar de Eenheid’

Gelijken behoren geen ontzag voor elkaar te koesteren, daar ontzag ongelijkheid veronderstelt.

Daarom is het een misplaatste reactie tegenover mij.

Een oudere broer verdient respect vanwege zijn grotere ervaring, en gehoorzaamheid vanwege zijn grotere wijsheid.

Hem komt ook liefde toe omdat hij een broer is, en toewijding als hij is toegewijd.

Slechts op grond van mijn toewijding heb ik recht op de jouwe.

Er is niets aan mij wat jij niet kunt bereiken.

 (Een cursus in wonderen – T1.II.3:5-10)

Bekijk op bol.com

Wat Jezus hier stelt is dat hij onze gelijke is en dat wij hem vanuit gelijkwaardigheid mogen en horen te benaderen. Hoe haaks staat dit op de persoonsverheerlijking die wij zien bij de geïnstitutionaliseerde religies; voor Jezus kun je ook de Boeddha of Mohammed of Maria of Quan Yin of elke andere Verlichte Meester lezen. Ook bij spirituele groepen zie ik precies hetzelfde gebeuren naar de Guru en naar de leden van de Inner Circle toe (een Spirituele Leraar is vaak, zij het niet altijd, omringd door een groep vertrouwelingen, secondanten, zoals Jezus zijn apostelen had). Ook in het dagelijks leven zie je dit gebeuren, zoals naar wereldleiders, bedrijfsleiders en iedereen die op de een of andere manier een vooraanstaande positie bekleedt. Deze ongelijkwaardigheid zit ingebakken in ons systeem en is cultureel overgeërfd, wat het daarmee niet tot een juistheid of tot een Waarheid maakt.

Persoonsverheerlijking naar de Guru is een ego-spel dat op enig moment zal moeten worden doorzien.

Verlichte Meesters zijn in feite niet anders dan onze broeders en zusters die een of meer stappen verder zijn in hun ontwikkeling. We kunnen van hen leren en hun voorbeeld volgen, maar dat is iets anders dan hen op een voetstuk plaatsen. Als je iemand op een voetstuk plaatst haal je jezelf onderuit en dat is volkomen in strijd met het doel van spiritualiteit.

Het is de taak van de Meester om zijn ‘gezel’ tot op hetzelfde niveau te brengen als waarop hij zichzelf bevindt. Daarna is het aan de leerling zelf om zijn eigen weg te gaan en zijn Meester voorbij te streven; de evolutie maakt dat elke volgende generatie net weer iets verder reikt dan de vorige. Alles was Jezus bereikt heeft is dus ook voor ons mogelijk. Het is geen onbereikbaar ideaal om ‘de Christus’ te zijn. Jezus dient ons als voorbeeld: hij laat ons zien waartoe wij allen in staat zijn en daarin ligt de Bevrijding, het is binnen bereik.

Help je mee het Licht verspreiden?

Het is mijn missie om mensen te helpen zichzelf te bevrijden van beperkende overtuigingen, emotionele blokkades en misvattingen rondom wie ze zijn, zodat ze hun Ware Zelf kunnen gaan leven en een Licht voor anderen kunnen zijn. Deze blogs vormen daar een onderdeel van. Ondersteun jij mijn missie? Wil je mee helpen om zo veel mogelijk mensen te bereiken die er klaar voor zijn om los te komen van hun ego en te gaan leven vanuit hun Ziel? Deel dan deze blog op Facebook en andere social media of attendeer je familie, vrienden en collega’s op deze blogs. Ik dank je uit de grond van mijn hart voor elke nieuwe aanmelding. Namaste!

Deel jouw inzichten, mening en ervaringen

Mijn visie is er maar één van vele en ik ben dan ook reuze benieuwd naar hoe jij dingen ziet of wat jij op dit gebied ervaren hebt. Voel je vrij om onderaan deze blog te delen wat je wil delen; voor mij, maar ook voor andere lezers. Zo helpen we elkaar op weg met inzichten, ervaringen, tips, handvatten en andere dingen die we elkaar kunnen geven.

Bericht ontvangen wanneer er een nieuwe blog is geplaatst?

Meld je dan aan en ontvang iedere keer een melding wanneer er een nieuwe blog is geplaatst.

Aanmelden blog list

Pin It on Pinterest

Share This