Deel 8 uit de serie ‘Terugkeer naar de Eenheid’

Ontzag is alleen op zijn plaats bij openbaring, want hierop is het volmaakt en met recht toepasbaar.

Bij wonderen is het misplaatst, omdat een toestand van ontzag aanbidding in zich draagt en ervan uitgaat dat iemand van lagere orde voor zijn Schepper staat.

Jij bent een volmaakte schepping, en hoort alleen ontzag te voelen in Tegenwoordigheid van de Schepper van volmaaktheid.

Het wonder is dan ook een teken van liefde tussen gelijken.

 (Een cursus in wonderen – T1.II.3:1-4)

Bekijk op bol.com

Gelijkwaardigheid is een Goddelijk attribuut. Gelijkwaardigheid is de erkenning van het Goddelijke in jou en in mij. Jezelf vergelijken met een ander en daar een waardeoordeel aan plakken is typisch iets van het ego; in de Eenheid is er immers geen verschil tussen jou en mij, want wij zijn Één.

In menselijke contacten komt dit vergelijken al heel snel om de hoek kijken. In concreto zijn het herhalingen van de ongelijkwaardige ouder-kind relatie. In de ideale situatie zien ouders hun kinderen als volwaardig, zij het nog on-vol-wassen (on-vol-groeid; wassen is een oud-Nederlands woord voor groeien). Je kunt een kind echter wel degelijk als vol-waardig behandelen, als een volwaardig wezen met een eigen mening, een eigen wil en eigen behoeften, die niet meer of minder zijn dan die van de ouders. De ouder bezit wel meer wijsheid, levenservaring en overzicht, waardoor de ouder een andere beslissing kan en mag nemen dan het kind zou willen; daarin schuilt de opvoedende taak.

Maar al  te vaak ontstaat er echter een ongelijkwaardigheid en gebruikt de ouder zijn/haar machtspositie om zijn/haar eigen behoeften vervuld te krijgen. Het ego is nou eenmaal een overlevingsmechanisme en het ego gebruikt alles wat het tot zijn beschikking heeft om dat te bereiken, dus ook de fysieke en psychische overmacht op het kind. Dit gaat al zo zolang als het ego bestaat en het wordt van generatie op generatie door gegeven totdat we het stadium van egoloosheid bereiken.

Als je als kind te maken krijgt met dit, al dan niet bewuste, machtsmisbruik, dan zal zich dat later in het leven gaan uiten. De onmacht van het kind zal zich uiten in een vorm van macht over anderen willen krijgen, op wat voor kromme verwrongen manier dan ook. En zo herhaalt het patroon zich. Totdat je het begint door te krijgen en de oude onmachtgevoelens verwerkt. Zoals ik het zelf ervaar is het willen leven vanuit gelijkwaardigheid een daaruit logischerwijs volgende innerlijke drijfveer. De wil om te leven vanuit gelijkwaardigheid kun je dus zien als een graadmeter voor je spirituele ontwikkeling.

Help je mee het Licht verspreiden?

Het is mijn missie om mensen te helpen zichzelf te bevrijden van beperkende overtuigingen, emotionele blokkades en misvattingen rondom wie ze zijn, zodat ze hun Ware Zelf kunnen gaan leven en een Licht voor anderen kunnen zijn. Deze blogs vormen daar een onderdeel van. Ondersteun jij mijn missie? Wil je mee helpen om zo veel mogelijk mensen te bereiken die er klaar voor zijn om los te komen van hun ego en te gaan leven vanuit hun Ziel? Deel dan deze blog op Facebook en andere social media of attendeer je familie, vrienden en collega’s op deze blogs. Ik dank je uit de grond van mijn hart voor elke nieuwe aanmelding. Namaste!

Deel jouw inzichten, mening en ervaringen

Mijn visie is er maar één van vele en ik ben dan ook reuze benieuwd naar hoe jij dingen ziet of wat jij op dit gebied ervaren hebt. Voel je vrij om onderaan deze blog te delen wat je wil delen; voor mij, maar ook voor andere lezers. Zo helpen we elkaar op weg met inzichten, ervaringen, tips, handvatten en andere dingen die we elkaar kunnen geven.

Bericht ontvangen wanneer er een nieuwe blog is geplaatst?

Meld je dan aan en ontvang iedere keer een melding wanneer er een nieuwe blog is geplaatst.

Aanmelden blog list

Pin It on Pinterest

Share This