EMDR en the Journey

De meest effectieve therapievormen bij traumaverwerking

(Online Journeys: net zo effectief)

Als het zelfhelend vermogen tekort schiet

Ons lichaam en onze psyche hebben een natuurlijk zelfhelend vermogen, waardoor veel dingen die we mee maken op een natuurlijke manier verwerkt worden en een plek krijgen. Er kunnen echter ook dingen gebeuren die dermate ingrijpend zijn dat het ons op dat moment niet lukt om het op een goede manier te verwerken. Dat kunnen heel verschillende situaties zijn, zoals:

 • een verkeersongeluk
 • de dood van een naaste
 • een overval
 • seksueel geweld
 • een ziekenhuiservaring of
 • gepest worden.

Iedereen reageert verschillend op zulke situaties en waar de een zijn schouders voor ophaalt kan voor een ander traumatiserend zijn.

Op het moment dat het zelfhelend vermogen tekort schiet is het nodig om het een handje te helpen en daar kan SoulNature in Almere en Amsterdam je middels EMDR, the Journey, PSYCH-K en andere vormen van traumatherapie mee van dienst zijn.

Hieronder vertel ik meer over EMDR, the Journey en PSYCH-K ; weet je echter al genoeg en wil je meteen een afspraak maken of wil je dat ik je bel of te kijken of ik iets voor je kan betekenen, klik dan op de button hiernaast.

EMDR, the Journey en PSYCH-K

de beste trauma-therapieën die momenteel beschikbaar zijn

EMDR

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een vrij nieuwe therapievorm, die in de ’80-er van de vorige eeuw is ontdekt door Amerikaanse psychologe Francine Shapiro. Tot die tijd was cognitieve gedragstherapie de meestgebruikte behandelmethode bij PTSS (Post-Traumatisch Stress Syndroom) en in veel gevallen wordt dat nog steeds gebruikt. De succescijfers van cognitieve gedragstherapie bij traumaverwerking zijn echter niet zo hoog. Dit in tegenstelling tot EMDR, dat veel betere resultaten te zien geeft dan de klassieke cognitieve gedragstherapie. Zo is EMDR bijvoorbeeld de enige methode die aantoonbaar succes heeft bij oorlogsslachtoffers.

EMDR werkt vooral goed als er sprake is van een duidelijk en enkelvoudig trauma, oftewel van een duidelijk aanwijsbare oorzaak, en de behandeling is over het algemeen kortdurend.

EMDR therapie in Almere

Enkele voorbeelden van situaties die ik met EMDR behandeld heb en de resultaten daarvan:

 • angst veroorzaakt door een vechtpartij; vrij van angst na 1 sessie
 • reisangst, angst voor reizen met het Openbaar Vervoer: vrij van angst na 5 sessies of minder
 • angst bij het autorijden; de angst neemt wel af, maar is niet altijd na 5 sessies verdwenen; blijkbaar kunnen hier dieperliggende angsten onder zitten
 • verwerken bij de dood van een kind: wisselend, afhankelijk van waar iemand zit in het rouwproces
 • angst bij traumatische ziekenhuisopnamen: wisselend, sterk afhankelijk van wat er nog meer aan onverwerkte zaken zit
 • oorlogstrauma’s; wisselend succes, soms vrij van klachten binnen 5 sessies, soms is het trauma zo groot dat er meer behandeling nodig is dan alleen EMDR
 • verkeersongeval: over het algemeen goed te behandelen binnen 5 sessies
 • overlijden van een naaste: succes afhankelijk van welke afhankelijkheden er naar de overledene zitten en veilige hechting in de eigen kindertijd
 • huiselijk geweld: goede resultaten binnen 5 sessies
 • paniekaanvallen en sterke angsten: sterk afhankelijk van de onderliggende oorzaak, waarbij het effect duidelijk sterker is als er een duidelijk aanwijsbare oorzaak is
 • angst na inbraak: wisselend, afhankelijk van wat er nog meer aan onverwerkte zaken zit
 • geweldsincidenten bij sport: angstvrij na 1 of 2 sessies
 • relatieproblemen, overspel, huiselijk geweld: sterk afhankelijk van wat er nog aan onverwerkte stukken uit het verleden zit

Zoals je ziet maakt het veel verschil of er sprake is van een enkelvoudig trauma of van een meervoudig trauma, wat betekent dat er meerdere traumatische ervaringen zitten die elkaar beïnvloeden.

Traumatherapie in Almere: the Journey

Naast EMDR gebruik ik meerdere vormen van traumatherapie, met als voornaamste the Journey (voorheen ook wel bekend onder de naam de helende reis). The Journey is, net zoals EMDR, een relatief nieuwe en zeer krachtige vorm van heling.

De beroemde arts en spiritueel leraar Deepak Chopra heeft onderzoek gedaan naar spontane heling en hij kwam tot de volgende conclusie: om spontane heling te laten plaats vinden zijn er 2 dingen nodig

 • toegang tot de cel-herinnering en
 • toegang tot ons onbegrensde tijdloze bewustzijn.

Dit zijn twee van de basisprincipes waarop het door de Amerikaanse Brandon Bays ontwikkelde the Journey is gebaseerd. Door middel van diverse technieken brengt the Journey je in contact met de opgeslagen cel-herinnering, oftewel de herinnering waar het trauma ooit ontstaan is en dat in het cel-geheugen ligt opgeslagen, en het brengt je in contact met wat binnen the Journey Source genoemd wordt, het onbegrensde tijdloze bewustzijn, voorbij alle ego-grenzen.

Ik heb inderdaad wonderbaarlijke genezingen zien plaats vinden, zowel psychisch als fysiek. The Journey zie ik daarom dan ook als een van de allerkrachtigste helingsvormen die op dit moment beschikbaar is.

Enkelen voorbeelden uit mijn eigen leven

Ik heb in mijn leven veel angst gekend. Daar zijn meerdere oorzaken voor aan te wijzen en één daarvan is dat ik op zeer jonge leeftijd hersenvliesontsteking (meningitis) heb gehad. De huisarts kwam langs voor mijn oma en toen hij mij op de bank zag hangen was het meteen paniek: met spoed naar het ziekenhuis en in quarantaine. De medicatie sloeg niet aan, waardoor ik in een coma raakte en mijn ouders was al verteld dat ze met het ergste rekening moesten houden. Gelukkig sloeg de medicatie op het laatste moment toch aan en ik heb het, zoals je ziet, overleefd. Enige vorm van psychologische opvang was er in die tijd nog niet en pas veel later heb ik ontdekt wat de impact van deze periode op mij is geweest:

 • de paniek en emoties van familie en medisch personeel die ik heb opgepikt
 • het opgesloten zitten in een lichaam dat het ‘niet meer deed’ terwijl mijn geest wakker was en de bijna-dood ervaring
 • de emoties van mijn ouders die verteld was dat hun kind waarschijnlijk zou sterven.

De gevolgen

Van een vrolijk kind was ik veranderd in een bang en teruggetrokken jongetje. Zo gauw ik iemand in een witte jas zag, zoals de slager, zette ik het op een krijsen. Ik ben daardoor mijn hele leven bang geweest voor alles wat medisch was en ik werd een zorg-mijder. Door EMDR, the Journey en andere vorm van traumatherapie is de angst flink afgenomen en daardoor kan ik de tandarts, de mondhygiëniste en de huisarts nu zonder overdreven angst bezoeken.

Effecten van the Journey

The Journey heeft mij op nog veel meer manieren geholpen:

 • van een in zichzelf teruggetrokken nerd ben ik een open en sociaal persoon geworden
 • waar ik angst voor mensen had is werken met mensen mijn beroep geworden
 • waar ik een muurbloempje was in groepen voel ik me daar nu als een vis in het water
 • als ik uit balans ben veer ik binnen een uurtje weer terug waar ik voorheen dagen van slag was
 • als super-introvert kan ik nu ook outreachend en zichtbaar zijn

Lees hier meer over mij.

PSYCH-K

PSYCH-K is een hele nieuwe therapievorm. PSYCH-k richt zich op de innerlijke saboteurs, oftewel de belemmerende overtuigingen die in ons onderbewuste sluimeren en vandaar voor een groot gedeelte ons gedrag bepalen. PSYCH-K houdt zich niet bezig met hoe deze overtuigingen zijn ontstaan, welke ervaringen er aan ten grondslag liggen (wat vrijwel alle andere therapievormen wel doen), maar het herprogrammeert het onderbewuste waardoor je een ander gezonder patroon kunt gaan afspelen.

PSYCH-K werkt met spiertesten, afstemming op het Hogere Bewustzijn en herprogrammering van het onderbewuste. Dit laatste wordt wel de hele-brein houding genoemd, oftewel de samenwerking tussen beide hersenhelften. Wat dat betreft lijkt het wel een beetje op EMDR, waarbij ook beide hersenhelften worden gestimuleerd, en de stressbalans van PSYCH-K wordt dan ook wel turbo-EMDR genoemd (ik kan dit uit eigen ervaring ook beamen).

PSYCH-K is een nog hele nieuwe spiritueel-therapeutische vorm, waarvan de toepassingsmogelijkheden nog helemaal in ontwikkeling zijn. De slogan van PSYCH-K zegt eigenlijk alles: ‘het doel van PSYCH-K is vrede‘.

Aan trauma-heling gerelateerde artikelen

Ik heb diverse blogs geschreven over traumagerelateerde onderwerpen. Je kunt ze bij de blogs vinden in de categorie EMDR en traumatherapie.

Meer dan 600 mensen

Sinds ik in 2008 mijn eigen praktijk opende in Almere (en later in Amsterdam), heb ik meer dan 600 mensen geholpen met EMDR, met the Journey en met andere vormen van (trauma)therapie. Doordat ik zelf door behoorlijk wat zware emoties heen heb moeten gaan is trauma-therapie mijn specialiteit geworden. De resultaten zijn vaak wonderbaarlijk en ik ken geen therapievormen die nog betere resultaten opleveren dan EMDR en the Journey.

Heb je iets ingrijpends mee gemaakt en heb je sindsdien last van:

9

herbelevingen of angstdromen

9

eetproblemen

9

geirriteerd reageren of woede-uitbarstingen

9

moeite met drukte en mensenmassa's

9

verlies van zin in het leven

9

continue spanning in je lijf

9

slaapproblemen

9

angsten, hyperventilatie of paniekaanvallen

9

moeite met bepaalde geluiden of geuren

9

vermijdingsgedrag

9

moeite om je te uiten

9

piekeren

EMDR, the Journey en/of PSYCH-K helpen je zelfhelend vermogen, zodat je deze PTSS-reacties los kunt laten.

 

EMDR, the Journey, PSYCH-K en andere vormen van traumatherapie: to the point en op maat gesneden

 • Elk herapietraject is uniek en op jullie persoonlijke behoeften afgestemd.
 • De therapie begint met een intake, bij voorkeur met beide partners. Tijdens deze intake vertellen jullie je verhaal, worden de patronen bloot gelegd en krijg je al de eerste handvatten om de patronen te doorbreken.
 • Aan het eind van de intake kijken welke optie voor jullie het meest geschikt is:
  • losse sessies
  • een pakket van 5 sessies van 1,5 – 2 uur
  • een pakket van 5 coaching-sessies van 3/4 – 1 uur.
 • Elke 5 sessies vindt er een evaluatie plaats, zodat we regelmatig kunnen checken of we nog op de goede weg zitten.

EMDR en traumatherapie: praktische informatie

 • Je bepaalt zelf de tijd tussen twee sessies; gemiddeld is dat eens in de 2-3 weken
 • De aanpak is ervaringsgericht: doorleefde ervaring beklijft veel beter dan woorden alleen
 • Je krijgt praktische handvatten waarmee je zelf aan de slag kunt
 • We werken met de nieuwste ‘state of the art’ werkvormen die ieder in de praktijk hun waarde bewezen hebben
 • Voor EMDR en trauma-therapie kun je bij SoulNature terecht in Almere en Amsterdam
 • The Journey kan ook online gedaan worden (Zoom, Skype, Facetime) of zelfs telefonisch
 • Als voertaal kan zowel Nederlands als Engels gebruikt worden

Welke therapievormen gebruikt SoulNature?

Op deze pagina vind je een overzicht van de meest gebruikte therapievormen binnen SoulNature.

Wat kost EMDR of traumatherapie?

Kijk op de tarieven en vergoedingen pagina voor de actuele tarieven.

AVG: zie hier voor informatie in het kader van de AVG.

Wil jij vrij zijn van de gevolgen van een ingrijpende ervaring?

Neem dan nu contact met me op en laten we kijken wat de mogelijkheden zijn!

Wil je een afspraak maken of wil je meer informatie?

Toestemming opslag gegevens

4 + 3 =

Pin It on Pinterest

Share This