Depressie en burn-out

Vechten, vluchten, bevriezen

Vechten, vluchten en bevriezen zijn de drie instinctieve overlevingsmechanismen waarmee mens en dier zijn uitgerust. Op het moment dat er gevaar dreigt schiet je in een van de drie modi. Dit gebeurt automatisch, zonder er bij na te denken. Het komt dus ook niet uit je bewuste ego, maar gaat daaraan voorbij naar het pure overlevingsinstinct.

Deze drie reacties zijn heel erg gezond; automatisch kies je die strategie die op dat moment het beste past en jouw instinct weet welke dat is.

Op het moment dat het gevaar geweken is komt de adrenaline vrij en gaat je hele lichaam trillen: het trauma trilt letterlijk los. En daardoor kan het lichaam weer terug naar een natuurlijke ontspannen staat.

Maar wat nu als dat lostrillen niet gebeurt? Als het lichaam niet terug kan naar een natuurlijke ontspannen staat?

Opblazen, inzakken, rigiditeit

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom het trauma niet los kan schudden, zoals:

  • de gebeurtenis is te heftig om in één keer te verwerken
  • er is sprake van een terugkerend of chronisch patroon
  • normen en waarden verhinderen de vrije expressie van het los schudden (b.v. ‘je moet sterk zijn’)
  • de benodigde opvang en ondersteuning is niet beschikbaar

Als de natuurlijke trauma release niet kan plaats vinden dan blijft de spanning in het lijf zitten. We blijven als het ware in de overlevingsstand staan, terwijl het gevaar al lang geweken is. Het wordt een chronische staat van gespannenheid en vaak gaan we ook nog denken dat we nou eenmaal zo zijn.

De natuurlijke en gezonde Fight, Flight, Freeze reactie gaat over in een ongezonde versie:

  • vechten gaat over in een continue staat van jezelf opblazen, bezig zijn, afleiding zoeken (inflation)
  • vluchten gaat over in een continue staat van inzakken futloosheid, moedeloosheid, gebrek aan energie en levenslust (deflation)
  • bevriezen gaat over in een staat van vast houden aan regels en formules, stijfheid, je energie vast houden (rigidity)

Depressie en burn-out

In het opblazen ligt de grondoorzaak van burn-out.

In het inzakken ligt de grondoorzaak van depressie.

Binnen het reguliere circuit en bij bedrijfsartsen- en Arbo-diensten worden vaak dezelfde protocollen gebruikt bij depressie als bij burn-out, terwijl burn-out juist precies het tegenovergestelde is van depressie en dus ook de behandeling precies tegenovergesteld zou moeten zijn. Waar bij depressie activeren past, is het bij burn-out just nodig om afstand te nemen.

Op een dieper niveau is de onderliggende oorzaak echter wel hetzelfde: er zit onverwerkt leed uit het verleden dat onder ogen gekomen en los gelaten mag worden.

Depressie en burn-out worden veroorzaakt door

  • vastzittende emoties en

  • beperkende overtuigingen

  • voort komend uit onverwerkte ervaringen uit het verleden.

 

Sinds 2008

Sinds in 2008 mijn eigen praktijk opende, heb ik meer dan 500 mensen ondersteund bij het zichzelf bevrijden van belemmerende overtuigingen en emotionele blokkades. Velen daarvan worstelden met depressieve buien, langdurige depressie, overspannenheid, burn-out, onzekerheid en angst.

Je moet er aan toe zijn om depressiviteit en burn-out los te laten. Het vraagt van je om onder ogen te komen wat de werkelijke oorzaak onder je klachten is. Het vraagt ook van je om buiten je comfortzone te stappen. Als die bereidheid er is dan is er een goede kan dat je je depressie of burn-out los kunt laten.

Herken je je in de volgende symptomen?

(links depressie, rechts burn-out)

9

lusteloosheid, apathie, moeite om in beweging te komen

9

steeds maar terugkomende negatieve gedachten

9

angst voor het zwarte gat of de afgrond

9

slecht slapen, niet uitgerust wakker, vermoeidheid

9

zou je het niet erg vinden als je morgen niet meer wakker werd

9

overactief, niet tot rust kunnen komen

9

constant afleiding zoeken

9

moeite met grenzen stellen

9

je heel erg verantwoordelijk voelen

9

niet kunnen ontspannen

Het zijn allemaal symptomen van vastzittende emoties veroorzaakt door onverwerkte situaties uit je verleden.

Dus als je bereid bent om je verleden onder ogen te komen en je bereid bent om je gedrag in het hier-en-nu te veranderen, dan kun je je hiervan bevrijden.

]

De aanpak is op maat en to the point: we werken doelgericht aan concrete doelen en evalueren dat elke vijf sessies

Geen symptoombestrijding; we pakken de problemen bij de wortel aan, waardoor het resultaat blijvend is

Een uitgekiende mix van psycho-educatie, emotionele doorbraaksessies en praktische oefeningen; denken, voelen en doen worden op één lijn gebracht

We nemen uitgebreid de tijd voor jou (1,5 – 2 uur)

Je bepaalt zelf de tijd tussen twee sessies

De aanpak is ervaringsgericht, het zijn niet slechts woorden

Een unieke integratie van ‘state of the art’ werkvormen die ieder in de praktijk hun waarde bewezen hebben

Een kruisbestuiving tussen spiritualiteit en psychologie

De sessies worden door de meeste zorgverzekeraars gedeeltelijk vergoed vanuit de aanvullende verzekering (https://www.lvpw.nl/voor-clienten/zorgverzekeraars)

Op maat gesneden

De aanpak is op maat gesneden.

De therapie begint met een intake.

Daarna kun je kiezen voor een pakket van vijf sessies of voor losse sessies.

Ook is er de keuze voor full on therapie sessies of meer praktische en kortere coaching sessies.

Daarnaast is er de mogelijkheid voor telefonisch/skype en e-mail coaching.

Je kunt jouw pakket dus helemaal zelf samenstellen en aanpassen aan jouw persoonlijke wensen en mogelijkheden.

Tijdens de sessies wordt gewerkt met een unieke mix van ‘state of the art’ technieken, die ieder hun effectiviteit bewezen hebben. De belangrijkste hiervan zijn:

7

Opstellingen

Familie-opstellingen, keuze-opstellingen, spirituele opstellingen. Familie-opstellingen worden met name gebruikt bij de patroondoorbreking. De andere opstellingsvormen zijn meer verbonden met je innerlijke bronnen en thema-verkenning.

7

The Journey

The Journey vormt een hybride tussen spiritualiteit en psychologie en is momenteel een van de krachtigste vormen van heling. Het biedt zeer krachtige visualisaties en brengt je direct in contact met je Bron.

7

Innerlijk kind werk

De kern van elke vorm van heling is zelfliefde. Je innerlijke kind is daar een krachtige manifestatie van. Heling op het gekwetste kind, maakt de weg vrij naar het oer-kind en daarmee naar de pure levensenergie en de Bron van Liefde.

7

Transactionele Analyse

TA is gebaseerd op het mensbeeld, zoals dat door Sigmund Freud ontwikkeld en door Eric Berne verder uitgewerkt is. TA is met name erg nuttig om inzicht te krijgen in de interactiepatronen tussen mensen.

7

EMDR

EMDR is de meest effectieve vorm van traumatherapie van dit moment. Het werkt vooral goed bij (onverwerkte) gebeurtenissen waar een sterke emotionele lading op zit, zoals ongevallen, misbruik, geweldsincidenten, overlijdens, of bij fobieën. Deze therapievorm is nog vrij nieuw en toepassingen op andere terreinen, zoals bij chronische patronen zijn in ontwikkeling.

7

Rebirthing

Rebirthing is een vorm van intensieve ademtherapie, waarbij rechtstreeks met de helende kracht van de levensenergie wordt gewerkt. De beleving is vaak intens. Met name voor mensen die moeilijk bij hun emoties kunnen komen is Rebirthing een goede manier om daar alsnog bij te komen.

7

Astrologie

Astrologie biedt verschillende mogelijkheden. Je geboortehoroscoop laat zien wat jouw blauwdruk is, wat je WIL leven, welk gereedschap je daarvoor hebt en wat je valkuilen zijn. Het geeft duidelijkheid over wat jouw aanleg is en wat aangeleerd gedrag is. Het geeft inzicht in de familiepatronen die je hebt mee gekregen en die bij jou een uitweg zoeken. Het kan je ook laten zien hoe jij en significante anderen op elkaar inspelen, met name interessant voor relatietherapie. Astrologie kan je ook laten zien welke thema’s er op dit moment spelen, wat kan verklaren waarom je ‘nu’ tegen bepaalde dingen aan loopt.

7

Daarnaast

Daarnaast zullen we aanvullend gebruik maken van elementen uit de bio-energetica, cognitieve- en gedragstherapie en creatieve therapie.

Tarieven en vergoedingen

Zie: tarieven en vergoedingen.

AVG: zie hier voor informatie in het kader van de AVG.

Wil jij vrij zijn van depressie of burn-out?

Neem dan nu contact met me op en laten we kijken wat de mogelijkheden zijn!

Ik wil mezelf bevrijden

Pin It on Pinterest

Share This