Depressie, burn-out en nerveuze gespannenheid

overlevingsmechanismen die zijn doorgeslagen

(e-health: online therapie, net zo effectief)

Vechten, vluchten, bevriezen

Vechten, vluchten en bevriezen (Engels FFF: Fight Flight Freeze) zijn de drie instinctieve overlevingsmechanismen waarmee mens en dier zijn uitgerust. Op het moment dat er gevaar dreigt schiet je in een van de drie modi. Dit gebeurt automatisch, zonder er bij na te denken. Het komt dus ook niet uit je bewuste ego, maar gaat daaraan voorbij naar het pure overlevingsinstinct.

Deze drie reacties zijn heel erg gezond; automatisch kies je die strategie die op dat moment het beste past en jouw instinct weet welke dat is.

Op het moment dat het gevaar geweken is komt de adrenaline vrij en gaat je hele lichaam trillen: het trauma trilt letterlijk los. En daardoor kan het lichaam weer terug naar een natuurlijke ontspannen staat.

Maar wat nu als dat los trillen niet gebeurt? Als het lichaam niet terug kan naar een natuurlijke ontspannen staat? Dan wordt het een chronische staat van zijn wat kan lijden tot burn-out, depressie of nerveuze gespannenheid. Het lichaam laat je weten dat het nodig is om anders in het leven te gaan staan en de oorzaak onder het ongezonde gedrag onder ogen te gaan komen. Dat is waar SoulNature in Almere en Amsterdam je bij kan helpen, zodat je weer op een gezonde en ontspannen manier in het leven kunt staan.

Hieronder leg ik meer uit over het ontstaan van burn-out, depressie en nerveuze gespannenheid en wat je er aan kunt doen. Weet je echter al genoeg en wil je me liever telefonisch spreken of wil je meteen een afspraak maken, dan kun je op de knop hiernaast klikken.

Opblazen, inzakken, rigiditeit

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom het overlevingsgedrag niet los kan schudden, zoals:

 • de gebeurtenis is te heftig om in één keer te verwerken
 • er is sprake van een terugkerend of chronisch patroon
 • normen en waarden verhinderen de vrije expressie van het los schudden (b.v. ‘je moet sterk zijn’)
 • de benodigde opvang en ondersteuning is niet beschikbaar

Als de natuurlijke trauma release niet kan plaats vinden, dan blijft de spanning in het lijf zitten. We blijven als het ware in de overlevingsstand staan, terwijl het gevaar al lang geweken is. Het wordt een chronische staat van je klein maken, je opblazen of gespannenheid en vaak gaan we ook nog denken dat we zo zijn; dat is niet waar, want het is aangeleerd gedrag, maar het kan wel zijn dat je je al zo lang op die manier gedraagt dat je bent gaan geloven dat je zo bent.

De ongezonde variant

De natuurlijke en gezonde fight, flight, freeze (FFF) reactie gaat over in een ongezonde versie:

 • vechten gaat over in een continue staat van jezelf opblazen, bezig zijn of afleiding zoeken (inflation)
 • vluchten gaat over in een continue staat van inzakken, futloosheid, moedeloosheid, gebrek aan energie en levenslust (deflation)
 • bevriezen gaat over in een staat van vast houden aan regels en formules, stijfheid, je energie vast houden (rigidity)

Depressie, burn-out en nerveuze gespannenheid

In het opblazen ligt de grondoorzaak van burn-out.

In het inzakken ligt de grondoorzaak van depressie.

Rigiditeit ligt ten grondslag aan nerveuze gespannenheid.

Depressie, burn-out en nerveuze gespannenheid zijn het gevolg van vastzittende emoties.

Bevrijd deze emoties en de ermee corresponderende beperkende overtuigingen en depressie, burn-out en nerveuze gespannenheid verliezen hun functie.

Dit is hoe depressie, burn-out en nerveuze gespannenheid kunnen worden geheeld.

Depressie en burn-out: elkaars tegenpolen

Binnen het reguliere circuit en bij bedrijfsartsen- en Arbo-diensten worden vaak dezelfde protocollen gebruikt bij depressie als bij burn-out, terwijl burn-out juist precies het tegenovergestelde (opblazen) is van depressie (inzakken) en dus ook de behandeling precies tegenovergesteld zou moeten zijn.

Waar bij depressie activeren past, is het bij burn-out just nodig om afstand te nemen.

Onderliggende blijft de grondoorzaak hetzelfde en is het in beide gevallen nodig om de vastzittende emoties te bevrijden en de onwaarheid van de beperkende overtuigingen te doorzien en ze los te laten.

Blogs over depressie, burn-out en angst

Ik heb diverse blogs geschreven over depressie, burn-out en angst en het ontstaan er van. Je kunt ze vinden bij de blogs in de categorie burn-out, depressie en nerveuze gespannenheid. Zoals:

Persoonlijke ervaringen met depressie, burn-out en angst

Angst is bij mij de emotie geweest die in sterke mate mijn leven heeft gekleurd. Als kind was ik al angstig en onzeker. In mijn tienertijd is dit alleen maar verergerd, doordat ik me fysiek minderwaardig voelde ten opzichte van de andere jongens en met meisjes wist ik me geen raad. Sociaal was ik onbeholpen. Gedurende de tweede helft van mijn tienerjaren kreeg ik last van paniekaanvallen en daardoor begon ik vermijdingsgedrag te vertonen. In mijn twintiger jaren, toen ik mijn angst overwonnen had en alles heel erg goed ging, sloeg het noodlot toe: ik werd gespannen en angstig en ik kreeg steeds vaker en steeds zwaardere paniekaanvallen, waardoor ik binnen een jaar volledig in elkaar stortte en zo bang was dat ik de deur niet meer uit durfde. Ik kon alleen nog maar op bed liggen en bedenken hoe ik een einde aan mijn leven zou kunnen maken. Naar een psycholoog gaan was in die tijd nog niet zo gebruikelijk als dat nu is en deze situatie dwong me er toe om die stap toch te zetten: ik kon niet anders meer.

Hoe ik mijn angst, depressies en chronische vermoeidheid overwon

In de loop der jaren heb ik heel veel therapieën gedaan. Eerst in het reguliere circuit, wat nog relatief aan de oppervlakte was en meer symptoombestrijding dan echt de oorzaken aanpakken. Maar door de jaren heen ben ik steeds intensievere therapievormen gaan doen die echt naar de kern van problemen gingen. Stap voor stap namen de paniekaanvallen af en werd de angst minder. In de plaats daarvan kwam depressiviteit en chronische vermoeidheid, wat ik als een vooruitgang zag want ik kon in ieder geval in mijn lijf blijven in plaats van er uit te schieten. Ook de depressies namen af door een combinatie van spiritualiteit en diepgaande therapie en ik kreeg steeds meer energie.

Mijn leven omgooien

Ook ben ik veranderingen in mijn leven gaan aanbrengen; stappen waar ik eerst te bang voor was om ze te zetten:

 • mijn vaste baan in de IT opgeven
 • de overstap maken naar de hulpverlening
 • scheiden
 • de spirituele groep die mijn leven was verlaten
 • een eigen bedrijf starten
 • naast therapeut ook ondernemer worden

Steeds meer ben ik mijn angsten onder ogen gaan komen en steeds meer kwam ik tot de ontdekking dat alles waar ik zo bang voor helemaal niet klopte. Ik bleek tot veel meer in staat dan ik ooit voor mogelijk had gehouden:

 • ik ben met mensen gaan werken waar dat eerst mijn grootste angst was; en ik bleek er nog goed in te zijn ook
 • ik ben op eigen benen gaan staan waar ik dacht dat niet te kunnen
 • waar ik bang was om te vereenzamen bleek ik heel goed in staat te zijn om vriendschappen te onderhouden
 • ondanks dat ik super-introvert meende te zijn, bleek ik wel degelijk out-reachend te kunnen zijn
 • waar ik altijd was weggekropen bleek ik wel degelijk zichtbaar te durven zijn; openheid is juist mijn kracht geworden
 • waar ik altijd een muurbloempje was in groepen ben ik steeds meer voor groepen gaan staan en met groepen gaan werken; ik vind het nu heerlijk om onder gelijkgestemden te zijn

Wat ik kan kan jij ook

Het zijn slechts enkele voorbeelden. Als ik terug kijk naar waar ik vandaan kom dan kan ik mijn ontwikkeling echt wel spectaculair noemen. Met problemen en met emoties ga ik nu heel anders om en ik raak niet meer zo van slag. Ik ben er nu van overtuigd dat er niets is wat ik niet kan doorleven en kan overwinnen. Ik weet nu dat alles al in mij zit en dat ik het alleen maar niet zag en niet geloofde. Steeds meer sta ik in mijn kracht en steeds meer hou ik van mezelf.

En wat ik kan kan jij ook!

Meer over mij kun je hier vinden.

Depressie, burn-out en nerveuze gespannenheid worden veroorzaakt door

 • vastzittende emoties en

 • beperkende overtuigingen

 • voortkomend uit onverwerkte ervaringen uit het verleden.

 

Meer dan 600 mensen

Sinds in 2008 mijn eigen praktijk opende in Almere (en later in Amsterdam), heb ik meer dan 600 mensen ondersteund bij het zichzelf bevrijden van belemmerende overtuigingen en emotionele blokkades. Velen daarvan worstelden met depressieve buien, langdurige depressie, overspannenheid, burn-out, onzekerheid en angst.

Je moet er aan toe zijn om depressiviteit en burn-out los te laten. Het vraagt van je om onder ogen te komen wat de werkelijke oorzaak onder je klachten is. Het vraagt ook van je om buiten je comfortzone te stappen. Als die bereidheid er is dan is er een goede kans dat je je depressie of burn-out los kunt laten.

Herken je je in de volgende symptomen?

(links depressie, midden burn-out, rechts nervositeit, gespannenheid en angst)

9

lusteloosheid, apathie, moeite om in beweging te komen

9

steeds maar terugkomende negatieve gedachten

9

angst voor het zwarte gat of de afgrond

9

slecht slapen, niet uitgerust wakker, vermoeidheid

9

zou je het niet erg vinden als je morgen niet meer wakker werd

9

overactief, niet tot rust kunnen komen

9

constant afleiding zoeken

9

moeite met grenzen stellen

9

je heel erg verantwoordelijk voelen

9

niet kunnen ontspannen

9

opgejaagd gevoel

9

ingehouden woede

9

niet kunnen ontspannen

9

rechtlijning, pietje precies, inflexibel

9

continue nerveus, angstig, gespannen

Als je bereid bent om je patronen en de onderliggende oorzaken onder ogen te komen en te veranderen, dan kun je je hiervan bevrijden.

Therapie bij depressie, burn-out en angst Bij SoulNature in Almere en Amsterdam

to the point en op maat gesneden

 • Elk individueel therapietraject is uniek en op jouw persoonlijke behoeften afgestemd.
 • De therapie begint met een intake. Tijdens deze intake vertel je je verhaal, worden de patronen bloot gelegd en krijg je al de eerste handvatten om de patronen te doorbreken.
 • Aan het eind van de intake kijken welke optie voor jouw het meest geschikt is:
  • losse sessies
  • een pakket van 5 sessies van 1,5 – 2 uur
  • een pakket van 5 coaching-sessies van 3/4 – 1 uur.
 • Elke 5 sessies vindt er een evaluatie plaats, zodat we regelmatig kunnen checken of we nog op de goede weg zitten.

Therapie bij depressie, burn-out en en nerveuze gespannenheid: praktische informatie

 • Je bepaalt zelf de tijd tussen twee sessies; gemiddeld is dat eens in de 2-3 weken
 • De aanpak is ervaringsgericht: doorleefde ervaring beklijft veel beter dan woorden alleen
 • Je krijgt praktische handvatten waarmee je zelf aan de slag kunt
 • We werken met de nieuwste ‘state of the art’ werkvormen die ieder in de praktijk hun waarde bewezen hebben
 • Je kunt deze therapie in Almere en in Amsterdam doen
 • Je kunt deze therapie zelfs online (Zoom, Skype, Facetime) of telefonisch doen

Tijdens de sessies wordt gewerkt met een unieke mix van ‘state of the art’ technieken, die ieder hun effectiviteit bewezen hebben.

Op deze pagina kun je een overzicht vinden van de meest gebruikte therapievormen.

Wat kost de therapie?

Kijk op de tarieven en vergoedingen pagina voor de actuele tarieven.

AVG: zie hier voor informatie in het kader van de AVG.

Wil jij vrij zijn van depressie of burn-out?

Neem dan nu contact met me op en laten we kijken wat de mogelijkheden zijn!

Toestemming opslag gegevens

13 + 1 =

Pin It on Pinterest

Share This