Deel 23 uit de serie ‘Terugkeer naar de Eenheid’

Fantasie is een vervormd soort visie.

Alle fantasieën zijn vervormingen, omdat ze altijd inhouden dat de waarneming tot onwerkelijkheid wordt verdraaid.

Handelingen die voortkomen uit vervormingen zijn letterlijk de reacties van hen die niet weten wat ze doen.

Fantasie is een poging om uitgaande van valse behoeften de werkelijkheid te beheersen.

Verdraai de werkelijkheid op enigerlei wijze, en je waarneming wordt destructief.

Fantasieën zijn een middel om valse verbanden te leggen en te proberen daar genot uit te halen.

 (Een cursus in wonderen – T1.VII.3:1-6)

Bekijk op bol.com

In de psychologie kennen we het begrip ‘magisch denken’. Het magisch denken past bij de eerste vier tot zeven levensjaren, waarin het kind lekker kan spelen in een fantasiewereld met koningen en koninginnen en ridders die jonkvrouwen van draken redden. Dit is een normale en voorbij gaande fase.

Wat mijn in de praktijk opvalt is dat veel volwassenen nog deels in hun magisch denken zitten. Illusies rond relaties, werk, vriendschappen, hoe het leven zou moeten zijn. Je zou kunnen zeggen dat een deel van de mens is opgegroeid tot volwassenheid en dat een deel is blijven steken in een tekort uit de kindertijd. Als kind heb je behoefte aan liefde, aandacht, veiligheid, erkenning, goedkeuring en warmte om zo maar eens een aantal dingen te noemen. Als je daar in je kindertijd tekort aan hebt gehad, en wij hebben allemaal op de een of andere manier tekort ervaren, dan betrekt het kind dat op zichzelf; het kan nog niet onderscheiden dat het gedrag van de ouder daar thuis hoort en niets over hemzelf zegt. Zeker bij chronische tekorten of bij ingrijpende ervaringen ontstaan daar negatieve overtuigingen, zoals ‘ik verdien het niet’, ‘ik ben niet goed genoeg’ of ‘ik kan het niet’. Vanuit de overtuiging ‘het ligt aan mij’ gaat het kind zich aanpassen in een poging om alsnog te krijgen wat het aan emotionele voeding nodig heeft. Deze negatieve overtuiging en het aanpassingsgedrag nemen we vervolgens vrolijk mee het volwassen leven in en dat gaan we projecteren op anderen. Vooral relaties vormen een dankbare plek voor projecties.

Vanuit het tekort uit de kindertijd zit er een verlangen naar ‘hoe het zou moeten zijn’, een fantasie dus. Deze fantasie kan ‘tijdelijk’ geleefd worden, vooral in de verliefdheidsfase die van zichzelf al een fantasie is. Maar vroeg of laat komt de realiteit binnen wandelen en gaat de illusie aan gruzelementen: dat wat je bij de ander zocht, omdat je geleerd hebt om het jezelf te onthouden, blijkt de ander je niet of niet wanneer jij het wil te geven. Je kunt nog op allerlei manieren proberen om de droom in stand te houden, meestal ten koste van jezelf, maar de magie is verdwenen. Het doorzien van de projecties en de oude wonden in jezelf helen vormt een belangrijk onderdeel van relatietherapie.

Het met een klap wakker geschud worden uit de droom, uit de fantasie, is niet fijn. Het komt vaak aan als een harde klap. De ‘harde’ werkelijkheid is pijnlijk, confronterend, keihard, ontnuchterend en rauw, maar het is tevens het enige in het leven dat echt voor de volle 100% eerlijk is. De harde werkelijkheid maakt je wakker uit de droom, uit de illusie, en dat is nodig. Op het moment dat je deze werkelijkheid onder ogen durft te komen en je de rauwe, pijnlijke emoties durft te doorleven gebeurt er iets wonderlijks. De illusie valt van je af, het aangepaste gedrag verliest zijn functie, je hoeft niet meer te vechten, te pleasen, je sterk te houden of wat voor overlevingsmechanisme je dan ook maar gebruikt en er komt een rust over je heen. Alle ego-trucjes om de fantasie in stand te houden verliezen hun betekenis. In de werkelijkheid is alles zoals het is, het is niet meer of minder dan het is, het is niet beter of slechter dan het is, het is zoals het is. Als mensen niet meer jouw illusie hoeven waar te maken ga je ze zien voor wat ze werkelijk zijn, ontdaan van jouw projectie. De fantasie had als functie om jou te beschermen tegen een emotionele pijn; je hebt een muurtje, een fantasie, om je heen gebouwd in een poging om jezelf te beschermen tegen een emotionele pijn en dat was toen de beste manier die je kon bedenken. De fantasie heeft in die zin een tijdelijke functie. In je volwassen leven heb je de mogelijkheid om alsnog te verwerken wat je als kind niet hebt kunnen verwerken. Het leven streeft naar heelheid en het is zo vriendelijk om je de kans te bieden; of je die kans grijpt is een keuze. Als je de bereidheid en de moed hebt om door de oude emotionele pijn heen te gaan dan val je uit de fantasie en kom je in de rauwe maar doodeerlijke werkelijkheid terecht; een zeer helende ervaring. Je wordt ‘wakker in een nieuwe wereld’, om De dijk te citeren. De vervormingen en verdraaiingen vallen weg en je gaat de wereld weer zien zoals ze is en mensen zoals ze zijn.

Zoals ik het zelf ervaar is dit door prikken van de illusie en de werkelijkheid onder ogen zien iets wat vele malen mag of moet gebeuren en iedere keer brengt het je dichter bij de Bron, bij wat je werkelijk bent. Steeds duidelijker wordt de oer-illusie, de Val uit het Paradijs, zichtbaar. Het proces wat ik hierboven beschrijf is in feite niets anders dan een herhaling van deze oer-illusie. Je gaat steeds meer zien WAT je werkelijk bent, namelijk het evenbeeld en de gelijkenis van God (Genesis 1:26).

Help je mee het Licht verspreiden?

Het is mijn missie om mensen te helpen zichzelf te bevrijden van beperkende overtuigingen, emotionele blokkades en misvattingen rondom wie ze zijn, zodat ze hun Ware Zelf kunnen gaan leven en een Licht voor anderen kunnen zijn. Deze blogs vormen daar een onderdeel van. Ondersteun jij mijn missie? Wil je mee helpen om zo veel mogelijk mensen te bereiken die er klaar voor zijn om los te komen van hun ego en te gaan leven vanuit hun Ziel? Deel dan deze blog op Facebook en andere social media of attendeer je familie, vrienden en collega’s op deze blogs. Ik dank je uit de grond van mijn hart voor elke nieuwe aanmelding. Namaste!

Deel jouw inzichten, mening en ervaringen

Mijn visie is er maar één van vele en ik ben dan ook reuze benieuwd naar hoe jij dingen ziet of wat jij op dit gebied ervaren hebt. Voel je vrij om onderaan deze blog te delen wat je wil delen; voor mij, maar ook voor andere lezers. Zo helpen we elkaar op weg met inzichten, ervaringen, tips, handvatten en andere dingen die we elkaar kunnen geven.

Bericht ontvangen wanneer er een nieuwe blog is geplaatst?

Meld je dan aan en ontvang iedere keer een melding wanneer er een nieuwe blog is geplaatst.

Aanmelden blog list

Pin It on Pinterest

Share This