Onlangs heb ik het seminar ‘Healing with Concscious Communication’ (dat is één van de seminars van the Journey) met Kevin Billett gedaan, de echtgenoot van Brandon Bays. Er was één proces wat we deden, geheten ‘beliefs drop-through’, dat me het meest is bijgebleven. Bij de beliefs drop-through ga je door je overtuigingen heen naar de meest fundamentele overtuiging die je hebt. En vervolgens is er de vraag: ‘wat als je je hier niet meer achter zou kunnen verschuilen?‘ Het was bepaald niet het heftigste proces van dat seminar, maar die vraag blijft maar door mijn hoofd spoken.

Toen ik er vandeweek weer eens mee bezig was, zag ik hoeveel excuses ik gebruik om mezelf klein te houden: vermoeidheid, darmklachten, gevoelens van onmacht, angst, boosheid naar mensen die ‘mij iets afgenomen hebben’, schuldgevoelens, ‘ik ben het niet waard’, ‘zo makkelijk kan het toch niet zijn?’, …… tons and tons of them.

Weerstand

Weerstand is nodig om buiten je comfortzone te kunnen stappen.

Weerstand is nodig om buiten je comfortzone te kunnen stappen.

De meeste gebruikte excuses om dingen niet aan te pakken zijn ‘geen geld’ en ‘geen tijd’. In de meeste gevallen zijn dit niet de echte oorzaken, maar gaat het meer om een kwestie van prioriteit: wat is er belangrijker? Een nieuwe auto, vakantie, luxe, je tegen van alles verzekeren, de nieuwste gadgets, uit gaan of je (psychische) gezondheid, levensvreugde, vrijheid, gelukkig zijn?

Je ik-je wil dingen graag hetzelfde houden; dat is bekend en daardoor veilig, ook al is het niet altijd even prettig. Buiten je comfort zone stappen geeft altijd weerstand, onzekerheid of zelfs angst. Je ik-je houdt daar niet van, ook al levert het je nog zo veel op. Vaak is er een bepaalde druk of zelfs een vorm van crisis nodig, voordat we buiten onze comfort zone durven of willen stappen.

“Als je geen weerstand voelt, dan stap je niet echt buiten je comfort zone.”

Weerstand overwinnen is noodzakelijk wil je daadwerkelijk kunnen groeien.

Opstaan

‘Wat als ik mij niet meer achter …. kan verschuilen?’ Iedere keer dat ik mezelf die vraag stelde toen ik er vandeweek mee bezig was, maakte dat ik mezelf in mijn kracht zag staan als ik de what if’s los liet, ongeacht of het om fysieke, emotionele, sociale, financiële of wat voor problemen dan ook ging. Het maakte me er bewust van hoe vol excuses ik zit om maar niet GROOT te hoeven zijn. En als ik zo eens om me heen kijk ben ik niet de enige die dat doet; onze hele maatschappij is gebaseerd op het armoede-denken en niet op het leven vanuit Overvloed en Groot Zijn. Het is blijkbaar een heel hardnekkig iets in ons.

Het is tijd

Het is tijd dat wij dit ‘klein blijven’-bewustzijn los gaan laten, dit leven vanuit angst, dit overleven, dit denken vanuit schaarste en tekort. Het past niet meer, het is oud bewustzijn dat niet meer in deze tijd pas maar nog alom aanwezig is.

Wil jij één van de voorlopers zijn die dit bewustzijn gaan ombuigen? Wil jij het overleven gaan los laten en wil jij je Volledige Potentieel gaan leven? Pik jij deze nieuwe energie die de aarde overspoelt op en wil je er in mee gaan, ondanks de weerstand die je er bij voelt?

Neem een momentje de tijd voor jezelf. Zet de tv, muziek, mobieltje, Facebook even uit of op stil.

Kijk dan eens naar de overtuigingen die jij hebt, over jezelf en over het leven. Schrijf ze eens op voor jezelf. Kijk eens naar de overtuigingen die jij er op na houdt om jezelf klein te houden. Een aantal die ik tegen kwam:

 • ik ben het niet waard
 • het kan toch niet zo makkelijk zijn
 • ik verdien het niet
 • ik durf niet voor (grote) groepen te staan
 • ik ben niet goed genoeg (als muzikant)
 • ik kan niet op mijn lichaam vertrouwen
 • ik durf niet goed zichtbaar te zijn
 • ik heb niet veel energie
 • ……
 • ……

En draai de boel dan eens om: ‘wat als ik me hier niet meer achter zou kunnen verschuilen?‘ Uit mijn eigen repertoire:

 • wat als ik me niet meer kan verschuilen achter wat er in het verleden is gebeurd?
 • wat als ik me niet meer kan verschuilen achter vermoeidheid (en creëer ik die misschien niet zelf)?
 • wat als ik me niet meer kan verschuilen achter mij darmklachten?
 • wat als ik me niet meer kan verschuilen achter mijn angst om voor groepen te staan?
 • wat als ik mij niet meer kan verschuilen achter dat ik het niet waard ben?
 • wat als ik me niet meer kan verschuilen achter mijn ziekenhuisverleden?
 • wat als ik me niet meer kan verschuilen achter dat ik weinig geld heb?
 • wat als ik me niet meer kan verschuilen achter ……
 • wat als ……
 • …….
 • wat als al deze redenen geen geldig excuus meer zijn om me achter te verschuilen?
 • wat als wegkruipen geen optie meer is?
 • wat als onzekerheid, angst en negatieve overtuigingen geen excuus meer zijn?
 • wat dan?
 • wie ben ik dan?
 • wat blijft er over als ik me niet meer achter mijn 1.001 excuses kan verschuilen?
 • wat blijft er dan over?
 • wie ben ik werkelijk?

Hoe lang wil jij je nog verschuilen?

Wat als ik mij hier niet meer achter kan verstoppen?

Wat als ik mij hier niet meer achter kan verstoppen?

Ben jij moedig genoeg om jouw weerstand onder ogen te komen? Ben jij het zat om jezelf maar te blijven aanpassen ten koste van jezelf? Ben jij bereid om de schijnveiligheid los te laten en in het diepe te springen. Ga jij mee op de energie van deze tijd?

Intunen

Ik ‘verzin’ dit niet. Hoe verder ik mezelf ontwikkel, hoe meer ik de energieën die rond de aarde spelen oppik. En dat het tijd is om het ‘klein blijven’ los te laten is er een van, overschakelen van ik naar wij een andere. Ook jij pikt deze energieën op, bewust of onderbewust. Je kunt mee gaan op de golf of je kunt je er tegen verzetten, maar het beïnvloedt je hoe dan ook. De keuzevrijheid is of je de moeilijke weg (verzet) of de makkelijke weg neemt (mee gaan).

Deel je ervaringen

Laat me weten in hoeverre jij echt LEEFT en in hoeverre je bezig bent om de boel op de rit te houden, de tent draaiende te houden, mee doet aan de rat race. Hoe groot is jouw wil om echt vanuit jeZelf, vanuit je Hart, je Passie, te Leven? Ben jij zover om de sprong te maken van overleven vanuit je ego, naar Voluit Leven vanuit je Innerlijke Leiding? Deel je ervaringen n.a.v. deze blog in het commentaarveld hieronder.

Pin It on Pinterest

Share This